Öğretmen

Sözleşmeli Öğretmenlerin Eş Durumuna Dayalı Tayin Sorunu

M.E.B tarafından öğretmen istihdamında güçlük çekilen öğretmen açığı bulunan bölgelerde  öğretmenin uzun süre kalmasını sağlamak amacıyla  uygulamaya konulan sözleşmeli öğretmenlik uygulaması, sözleşmeli öğretmenlerin her geçen gün kamuoyuna  yansıyan çözülmesi  ivedilik  addedilen sorunlarıyla birlikte tartışılmaktadır.

Okullarımızda sözleşmeli ve kadrolu öğretmen şeklinde ortaya çıkan ikilem, kurum içi çalışma barışını bozucu etki yapmakta, bu durum öğretmenlerimizin verimliliğini düşürmektedir. Sözleşmeli öğretmenler kadrolu öğretmenlerin sahip olduğu özlük haklarına sahip olmadıklarından, mağduriyetler yaşanmakta , bu durum bir çok davaya neden olmaktadır.

M.E.B da sözleşmeli olarak çalışan  öğretmenlerin en önemli sorunu eş durumu tayini yapılmaması olarak bilinmektedir. Bakanlık özellikle Güney Doğuya atanan öğretmenlerin eş durumunu mazeret göstererek bölgeden ayrıldığını  belirtirken, zaman zaman deneyimli öğretmenlerin de bu bölgede çalışmasının özendirilmesini yönelik öneriler tartışılmakta birlikte, sözleşmeli öğretmenlerin sorunları çözüm beklemektedir.

Adeta çakılı öğretmenlik uygulaması olarak nitelendirebileceğimiz Sözleşmeli öğretmenler  atandıkları okulda 4 yıl çalıştıktan sonra kadroya geçiyor, ardından 2 yıl daha aynı okulda görev yaptıktan sonra tayin isteyebiliyorlar. Sözleşmeli öğretmenlerin 6 yıl boyunca,  aile bütünlüğünü bozarak eş ve çocuklarından ayrı kalmalarına neden olan, öğretmeni adeta eşi ile işi arasında tercihe zorlayan uygulamada, karşılaşılan sorunlarının çözülmesi için sözleşmeli öğretmenler M.E.B ‘na sesini  duyurmaya çalışmaktadırlar.

M.E.B da Prof. Dr. Ziya Selçuk’un gelmesiyle birlikte mevcut bütün sorunların çözümüne yönelik olumlu bir iklim oluşmuştur. Bu bağlamda bakanlık tarafından, karı koca öğretmen olmaları  durumunda ve sağlık mazeretine  dayalı olmak kaydıyla, yer değiştirme hakkı tanınan sözleşmeli öğretmenler,  atılan bu olumlu adımdan sonra okullarının açılmasına çok kısa bir zaman kalması nedeniyle M.E.B dan  eş özrü gibi tüm mazeretlerde aile birlikteliğini temelden sarsan, kısıtlamaların kaldırılarak tayin hakkı verilmesini beklemektedirler.

Eğitimci Yazar Rıza CEYLAN

Kamupersoneli.net – ÖZEL Haber

NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…”

Bir Yorum

  1. Sadece öğretmenler bu durumdan muzdarip değil. Biz sağlık personelleri de aynı sorun ile karşı karşıyayız. Eşim sırf özel sektörde çalışıyor diye tayin isteyemiyorum. Özel sektörde çalışmak bir kabahat midir yada suç falan?

  2. Sozleşmeli öğretmen annesiyim 2 yıldir kızım evladını arkasinda birakarak 2000 km.uzakta görev yapıyor.Evladı annesiz büyüyor esinin yanina gidebilme imkani yok MEB.Sn Z.Selçuk' tan ümitvarız Sözlsmli öğretmnlere aile bütünlğu gels

  3. Eşim özelde çalıştığı için yanıma gelemiyor bende Sözleşmeli Öğretmen olarak eş tayini isteyemiyorum

  4. Sozlemslei ogretmenler artik ailesine kavusmali eslerim ayri yasamasi dogru degil kadrolu sozlemslei ayrimi da buyuk hir haksizlik ogretmen ogretmendi herkes esit haklarla kadroyu ve ailesiyle yasamayi hakediyor umarim yeni bakanimiz bu sorunu cozer bu haksizlik tez son bulur

  5. Bu haberler inslalah sozlemsleilere yapilan haksizligi duyurur dikkat ceker cozun sart cunku ortada buyuk bir haksizlik var atandiginza dua edin der gibi butun haklari alinmis sozlemsli atama yapiliyor kadrolunun haklarini sozlemslei de hakediyor keske tek fark isimde olsa fakat ozluk haklari hic adil degil ailesiz yasayan ogretmenler evlenemeyen bekarlar dugun erteleyen nisanlilar askerligi sorun olan hocalar inslalah tez kadro ve butun haklarimiz gelir adalet sart yeni bakan goren olursa tum ogretmenler esit haklarla atanir inslalah

  6. Eşim özel sektörde atandığım yer maalesef kırsal bölge iş bulma imkanıYok.öğretmen sözleşmeli diye aile birliği olmasın mi ? Sn Cumhurbaşkanımız 3 çocuk yapın diyor ama biz tek çoçuğa nasıl bakacağız diye düşünüyoruz artık gereği yapılsın.

  7. Eşler ayrı yuvalar sıkıntıda psikolojimiz harap oldu bu konuda adım bekliyoruz çok yorulduk

  8. Eşim deniz astsubayı, ben Hakkari’deyim ne o gelebiliyor ne ben gidebiliyorum. Sesimiz olduğunuz için teşekkür ederiz.

  9. Iki evlâdım var. Biri babasıyla kaldi digeri benimle geldi. Doğudaki çocuklar düşünülüyor ama bizim çocuklarımızın da psikolojisi bozuldu. Bu durum acil olarak çözülmeli.yoksa boşanmalar artacak

  10. İki sözleşmeli öğretmene neden eş durumu verilmiyor Peki? Geçen sene göz boyamak mı idi amaç. Eşimde bende sözleşmeliyiz ya biz ne yapalım

  11. İki yıldır aileler ayrı çocuklar yarım artık buna bir çözüm bulunmalı sabrımız kalmadı

  12. Herkesin eşi kamuda çalışmak zorunda değil. Bu uygulama resmen kaş yaparken göz çıkarıyor

  13. Sağlık özrü tayin hakkı verildi sözde ama neye göre verildi nasıl verildi kime veriliyor belli değil ve bu bir lutufmus gibi gosterilmesi abes… Bari bu hakkı verirken kadrolularla aynı şekilde verin ayıp ya valla ayıp

  14. Aileyi koparan, çocukların anne babasından bu şekilde ayrı kalmasına neden olan, dünyada başka bir eğitim bakanlığı var mı acaba… ABV.

  15. İnşAllah artık bizde özlük haklarımıza kavuşur yuvalarımızı kurtarırız

  16. Eşim ile aramızda 1450 km var.Bu durumda görüşmemiz çok zor oluyor.Kızım babasını göremiyor.Hergün neden babama gitmiyoruz diye ağlıyor.Aile bütünlüğümüz biran önce sağlanmalı

  17. Bizlerden ailemizden kilometrelerce uzaktayken verim beklemek saçma değil mi? Eşimizden çocuğumuzdan uzakta ne yapacağımızı şaşırdık. İşimizi de evimize de seviyoruz bizi böyle bir tercihe zorlamak haksızlık değil de nedir? Haber umarım farkındalık oluşturur

  18. İki yıldır ailemizden yavrumuzdan ayrıyız ailemiz paramparça durumda artık eş durumu istiyoruz dayanacak gücümüz kalmadı yardım edin

  19. Eşim özel sektörde çalışıyor perişan haldeyiz kimse sesimizi duymaz oldu

  20. Anayasal hakkımızı istiyoruz 2 yıldır eş ve çocuklarımızdan ayrıyız daha nekadar sürecek.. Doğudaki bütün öğretmenler evli değil eş özrü getirilirse doğu boş kalmaz ki ek atama da yapılıyor.. hiçbirşey yapamıyorsan her yıl bir önceki atadığın yıla eş özrü çıkar böylelikle her evliyi ztn 2 yıl tutmuş olursun.. 2016 atamaları 2 yıldır mağdur!!!!!

  21. Anayasal insani ve dini olarak hakkımız olan eş tayini 2 yıldır verilmedi. Ruhen ve sosyal yönden hem biz hemde çocuklarımız hasta oldu. Her kime başvuru yapsak haklısınız deniliyor.. Eee haklı isek verin hakkımızı artık.
    Kadrolu tüm memurlara mazeret tayini var Sözleşmeli sağlık personeline var İki eşin sözleşmeli öğretmen olması durumuna var Sağlık özrü olan sözleşmeli öğretmene tayin hakkı var Sadece eşi özel sektörde çalışan sözleşmeli sözleşmeli öğretmenlere yok. Eee bizde ya ıstifa mı edelim ya da eş mi bosayalim. Amacımız mahrumiyet bölgesinden kaçmak değil aile bütünlüğü stiyoruz.
    Mahrumiyet bölgelerinde eğitim yükünü sadece sözleşmeli öğretmenlere yüklemek hic adaletli olmuyor. Umariz bir çözüm bulunur

  22. Aileleri Parçalayan bu uygulama bir an önce bitirilmeli. Eşler yalnız çocuklar anne ya da babasız kaldı. Toplumun temel yapı taşı aile yıpranıyor. MEB bu feryatlara çözüm bulmalı. Öğretmen tutmanın yolu teşvike olmalı.

  23. Aynı emeklerle sıkıntılarla atanıp sonrasında aynı haklara sahip olamamak.. Kurmak istediğimiz hayata aileye engel koyan bir uygulamadır sözleşmeli öğretmenlik uygulaması.. Ne diyelim inşAllah sesimiz duyulur inşAllah bu haksız uygulamadan biran önce vazgeçilir..

  24. 1 ay sonra atandık diye sözleşmeli olduk.kadroluya yıl içinde birkaç defa eş durumu verilirken sozlesmeli ogretmenlerin ailesı aile degilmis gibi yapiliyor.adalet nerde

  25. Sözleşmeli öğretmen aileleri birbirine çok uzak şehirlerde, maddi manevi parçalanmiş durumda. Çocuklar kutsal aile ortamini öğrenemeden büyüyor. Bu mağduriyet gõz ardi edilmemeli.

  26. Aile bütünlüğünü baltalayan bu sisteme bit an önce lütfen son verilsin. Sesimizin duyulması duasıyla.

  27. Allahım lütfen artık.hem iki kardeşi birbirinden ayirmaktan hemde kızımı babasız oglumu annesiz buyutmekten bıktım iki yıldır.normal bir aile olmak istiyorum dayanacak gücüm kalmadı.

  28. Hata yapılır ama bilebile hata yapılmaz. Öğretmeniz… bir sürü sınavdan geçtik. Şimdi de çok zor bir hayat sınavı koydunuz önümüze. Yıpranıyoruz. Hem de çok fazla. Amaç ne bu kadar umursamaz olmak neden? Yoksa bi de dayaniklilik testi mi yapıyorsunuz. Dayanırız öğretmeniz dayaniriz da biz bizde ne kadar kalıriz zamanla orasını bilmem. Yollar, gitgeller, evlat hasreti… bu kutsal mesleği bu kadar hiçe sayıp bize yaptığınız bu işkence umarım en yakın zamanda sona erer.

  29. Lütfen sesimizi duyun. Aileleri birleştirin. Bayramımızı huzurlu geçirelim.

  30. Aileler parçalanmış durumda. Böyle nasıl verimli olacağız ki. Bir an önce aile birliği hakkı da verilmeli ve sözleşmeli ayrımından vazgeçilmelidir.

  31. OLMUYOR ARKADAŞ OLMUYOR İLLA YA ÇALIŞ YA BIRAK MI BUNUN SONU EŞ DEN ÇOCUKTAN UZAKTA …ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSİ DAYANMIYOR .BİZİ GEÇTİM ARTIK .. BU ARADA MAAŞ EV KİRASIYLA UÇAK PARASINA GİDİYOR ZATEN (GİDİŞ DÖNÜŞ 1000 LİRA )

  32. Çocuklarım annesiz büyüyor eşim özel sektörde ve biz iki ayrı şehirde iki ayrı evde bir aile olmaya çalışıyoruz telefonun ucunda. Çocukların psikolojisi bozuk ve bazı hastalıklar baş gösteriyor.

  33. Bu garip sistem Son bulmalı aileler paramparça… Çocuklar. Annesiz veya babasız … Onlar da dağılmış durumda…

  34. Lütfen sesimizi duyun artık.Bu kadar zaman aileden ayrı kalmak ne demek.Aile birliği acilen sağlansın

  35. Biran önce bu sıkıntılı durum çözulmeli.biz hem işimiz hem eşimiz diyoruz.aile olmak birlikte yaşamayı gerektirir.hem maddi hem manevi zarardayız.aldığım maaşa 2 ayrı evin kirasına ve yol masrafına gidiyor.

  36. Lütfen artık sözleşmeli öğretmenlere yapılan haksızlıklara son verilsin

  37. Yıllarca ücretli öğretmenlik yaptık yıllarca dershanelerde çalıştık yaşımız kırkı geçti .Tam atandığımıza sevindik derken eş tayini yasağıyla karşılaştık. Eşim işveren işyerini kapatıp benim yanıma gelemez. Onca insana iş vermiş .kızım okulundan arkadaşlarından ayrılmak istemiyor hergün ağlıyor .ailemiz bölündüğü için çok üzülüyor.iki çocukla ayrı ayrı yerlerde hem maddi hem manevi olarak çok sıkıntı çekiyoruz.çocuklar anne babalarından ayrı büyümek zorunda kalıyor.inşAllah bu yanlışa bir an önce son verilir..

  38. Ailesiz öğretmen olmaz. Aklı ailesinde olan öğretmen çocuklara ne verebilecek Allah aşkına sağlık özrü veriliyorda eş özrü niye yok yani. Aileler parçalanıyor farkında mısınız bunun vebalnin altından kimse kalkamaz. Suriyelilere gösterilen merhatten birazda bu vatanın evlatları öğretmenlere verin lütfen.