Öğretmen

Özel Okul Öğretmenleri Dikkat! Yargıtaydan Karar Çıktı

Yargıtay tarafından özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerle yapılan sözleşmenin belirli süreli iş sözleşmesi olduğuna karar verildiği belirtildi.

Konuyla alakalı olarak; Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’nca Özel Öğretim Kurumları Kanununa tabi olarak süreli sözleşmeyle çalışan öğretmenlerle birden fazla süreli sözleşme yapılması halinde, bu sözleşmelerin süresiz sözleşmeye dönüp dönmediği konusunda daireler arasında görüş ayrılığı bulunması nedeniyle bu aykırılığın giderilmesi için konunun İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulunca görüşülmesini kararlaştırdığına yer verildi.

Söz konsuu büyük genel kurulun oy çoğunluğu ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 9. maddesinde belirtilen sözleşmenin belirli süreli iş sözleşmesi olduğuna hükmettiği ifade edildi.

Alınan karar içerisinde; 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun yürürlükte olduğu yaklaşık 40 yıl içerisinde iş sözleşmesinin “en az bir yıl süreli olmak kaydı” ile yapılacağının açıkça belirtilmesi ve süresi, yenilenmesi ve uzatılmasına ilişkin hükümlere yer verilmesi nedeniyle bu sözleşmenin belirli süreli olduğu konusunda uyuşmazlık bulunmadığı ifade edilirken 5580 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesinden sonra kanun koyucu tarafından farklı düzenleme öngörülmediği halde, sözleşmenin belirli süreli mi yoksa belirsiz süreli mi olduğu noktasında Yargıtay daireleri arasında içtihat farklılığı oluştuğuna yer verildi.

5580 sayılı Kanun’un öncelikle uygulanması gereken mevzuatı içerdiği belirtilen kararda, bu itibarla sözleşmenin mahiyetinin tespitinde bu kanuna dayanılarak çıkarılan Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerinin irdelenmesi gerektiği bildirildiği ifade edildi.

Kamupersoneli.net I ANKARA

Bir Yorum

  1. Son yargıtay kararına göre 15 yıl aynı yerde çalışan öğretmen kıdem tazminatı alır mi?

  2. zırt pırt sayfa yenileniyor. kaçtır yazdığım yorum siliniyor. lütfen refresh işini daha uzun yapabilir misiniz?

  3. 29/06/2018 de yayınlanan
    26.02.2018 sayılı resmi gazetenin yargitay kararlari bölümü;

    yargıtay i̇çtihatı birleştirme büyük genel kurulunun 16/02/2018 tarihli ve e: 2016/4, k: 2018/1 sayılı kararı ile;
    özel okul öğretmenlerinin aynı kurumda kaç yıl çalışıldığına bakılmaksızın kıdem ve ihbar tazminatlarını alamamalari sağlandı.
    yazık değil mi?
    23 yıldır sigortalıyım ve 16 yıldır aynı özel okulda çalışıyorum. 2 ay önce ayrılsam onbinlerce lira tutan kıdem/ihbar tazminatımı alabiliyor iken, şimdi ayrılsam ya da emekli olsam(-ki sadece yaş bekliyorum) kuruş alamayacağım öyle mi?
    buna ne diyecekler acaba yetkililer..
    kim hesabını verecek bunun. maduriyetimiz giderilecek mi

  4. çalıştığım özel eğitim kurumundan 05.04.2018 tarihinde okul öncesi ve uzman öğretici olarak emekli oldum.işveren yargıtayın kararını gerekçe göstererek kıdem tazminatını ödemiyor.yargıtayın kararı geriye dönük işliyor mu?