Ales

2018 ALES Soruları Cevapları ve Yorumları (Kolay Mıydı, Zor Muydu?)

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen sınav soruları hakkında adayların görüşlerini alıyoruz. 

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı için başvurular 7 Mart 2018 ile 15 Mart 2018 tarihleri arasında alındı. Sınav saat 10.15’te başladı. Sınavda soruların yanıtlanması için adaylara 150 dakika süre tanındı. Sınav ücreti olarak adaylar 100 TL sınav ücreti ödediler. Adaylar geç başvurularını 28 Mart 2018 tarihinde yaptılar ve sınav ücretlerini 150 TL ödediler.

81 İL MERKEZİNDE UYGUALANDI

Bunun yanı sıra ALES Sayısal ve ALES Sözel puanının hesaplanmasına yönelik ağırlıklar değiştirilmemekle birlikte, ALES Eşit Ağırlık puanının hesaplanmasında Sayısal Testinin %50, Sözel Testinin de %50 etkili olmasına karar verildi.

ALES ilk kez Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 81 il merkezinde uygulandı. Sınavda 50 sayısal, 50 sözel olmak üzere 100 soru soruldu. 

PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Peki puan hesaplaması nasıl yapılacak? Sayısal (50), sözel (50) olmak üzere çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı ALES soru kitapçığının cevap alanları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirmeye alınacak. Adayların, sayısal ve sözel testlere verdikleri doğru ve yanlış cevaplar, ayrı ayrı toplanacak. Doğru cevap sayısından, yanlış cevap sayılarının dörtte biri çıkarılacak ve ham puanlar oluşacak.

KOLAY MIYDI, ZOR MUYDU?

Siz de 2017 ALES’e ilişkin yorumlarınızı bizimle ve sınava giren diğer adaylarla paylaşabilirsiniz. Sizce sınav kolay mıydı, zor muydu? En çok hangi sorularda zorlandınız? Verilen süre sorular için yeterli oldu mu?

2017 ALES sorularına ilişkin yorumlarınızı haberimizin altında yer alan yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA

Bir Yorum

  1. bence sureye nazaran zordu . ugrastiran 2 kademeli sorular vardi

  2. SözeL kısım çok uzun tümceLerden oLuşturuLmuş… İstediğim sayıda soruya bakamdım; sayısaL kısım ise koLay soruLar da vardı; çözüLebiLir ancak zaman tüketen soruLarda buLunmaktaydı… Sınav sonucumu merakLa bekLiyorum…

  3. bence çok kolaydı yani 50 matematiği 1.5 saatte bitirdim 45 i kesin doğru türkçede mantık çok iyiydi 90lıktı anlayacağınız

  4. Sanki sorular aynı seviydeydi,ben yine çalışmadım aşağı yukarı aynı sayıda soru işaretledim

  5. ali ile berrak ın menemen simit poğaça sorusunda aynı gün hangi iki yememişlerdir sorusu yanlış sanırım. 2 tane doğru cvp çıkıyordu.

  6. benim anlamadığım madem sınav kolay madem orta seviye bu zaman nasıl yetmez.sınav gayette zordu.bu kadar kasmaya ne gerek var.

  7. Düşünmeyi seven sınavı düzgün yapmak isteyem biri için süre kesinlikle yetersizdi

  8. matematik testindeki şu sorunun hatalı olduğunu bir ben mi düşünüyorum acaba?! bir kütüphanede 640 tane kitap varmış, kaç tane olduğu bilinmeyen özdeş kutular varmış, falan filan… soru toplam kutu sayısını soruyordu ve abzürt bir şekilde küsüratlı çıkıyordu..

  9. Sorular çok kaliteliydi. Zaman yetersizdi. Hem Türkçe hem de matematikte zaman kaynaklı boş sorular bıraktık

  10. Bence süre kesinlikle yetmiyordu Türkçe sorularını geçtim de o matematik soruları hep birbirine bağlı olfuğu için soru yapma olasılığımız azaldı

  11. Bence süre kesinlikle yetmiyordu Türkçe sorularını geçtim de o matematik soruları hep birbirine bağlı olduğu için soru yapma olasılığımız azaldı

  12. Türkçe zor, matematik kolayd diyebileceğim bir sınavdı benim için.Umarım matematikte şekilli şukullu bol kutulu,toplu mantık soruları ile türkçe deki menemen ve simitli soru bizi kurtarır…

  13. yıllardır alesi takip ediyorum. sözel soruları çok kolaydı diyebilirim. hatta şimdiye kadar gördüğüm en kolay ales sorularıydı. sayısal da kolay sorulardan oluşuyordu ama biraz zaman alıcıydı. nitekim metamatik bilmeyenler için biraz çalışmayla çok yüksek skorlar yapılacak bir sınavdı.

  14. sınavda örgü ipinden yapılma bilekliğimi çıkarmamı isteyen görevli yüzünden dağılan konsantrasyonumu sınav boyunca toparlayamadım. kraldan çok kralcı böylelerine deniyor. alacağım kötü puan hayatımda atacağım adımları erteleyecek. sınav psikolojisinden anlamayan denyo örgü ipinden yapılmış bir bilekliği sınavın ortasında çıkartmak nedir? karşılığını bulasın.

  15. Sınava ilk kez giren biri olarak " ALES bir hız ölçme sınavı " bunu anladım… Süre olsa yapılmayacak soru yoktu…

  16. Sınava ilk kez giren biri olarak " ALES bir hız ölçme sınavı " bunu anladım…

  17. bu 5.girdiğim ales.. diğerleri ile aynı sayılırdı. bütün soruları çözdüm ve sonra saate baktım 12.44.. yüksek bekliyorum. ales zeka işidir.

  18. Türkçe soruları niye bu kadar zor ve uzun oku oku bitmiyo. Sözel mantık kolaydı. Orta bi sınav….

  19. Geometri aşırı kolaydı ortaöğretim öğrencileri bile rahatlıkla yapardı.. Süre yeterli idi bence 25 sorum kalmıştı ..en az 50 dk kalmisti ama sıkıştığım için çıkmak durumunda kaldim

  20. Geometri aşırı kolaydı ortaöğretim öğrencileri bile rahatlıkla yapardı

  21. 5.defa girişim. çünkü diğerlerinin süresi doldu. ama hepsinden de 90 aldım. ben ezmeye çalışma "sahte hesap"

  22. Süre yeterli değildi Türkçe soruları çok uzun ve de zordu matematik türkçeye oranla daha kolaydı şıklardan dahi gidilecek kek sorular vardı.

  23. Sözel orta seviyeydi yanı kararında sorular vardı, bazı sorular çok kolaydı, bazıları da başarıyı belirleyici nitelikte zor ama ideal sorulardı. Kısacası ALES'in mantığına ve amacına uygun sorulardı. Sayısal tamamen kolay değildi. Bir kısmı kolaydı ancak bir kısmı da oldukça zeka işi gerektiren usta sorulardı. Genel olarak ALES'in amacına ve mantığına uygun bir sınavdı.

  24. sınava giren çoğu kişinin yetiştiremediğini düşünüyorum fakat bunun nedeni ortalamanın baya üstünde bir sınav olmasıydı özellikle sayısaldaki zeka gerektiren matematik soruları ; sözel bölümdeki ağdalı dil buna neden oldu belki de çoğu kişinin hayallerini ertelemesine de….

  25. çok zor bir sınavdı. Sınav süresi kesinlikle çok az çünkü sorular süreye göre çok zordu ve vakit gerektiren sorulardı.

  26. veri̇len süre çok kisa bakamadiğim bi̇ sürü soru oldu. şok etki̇si̇ yaratti

  27. Zor sorular akademik kariyere adım atmak isteyenler için uygundu. Bu alanda ilerlemek isteyen herkesin bu tür zor soruların üstesinden gelmesi gerekiyor. Akademik camiada belli bir perspektiften düşünebilmek gerçekten çok önemli. Bu sınavın amacı da bu zaten, ister beğenilsin ister beğenilmesin…

  28. Bence zordu zamanda yetersizdi. Ayrıca sınav ücreti çok ama çok fazla durumu olan var olmayan var.

  29. "soruyu oku,düşünmeden hemen çöz,geç.geri dönmek yok."diyor sayın ÖSYM.Sanki soruları ben hazırladım.süre yetersizdi.

  30. sorularin zorluğu kolayliği deği̇l sorularin çok zaman almasi sorun. yapabi̇leceği̇n sorular oluyor daha yüzüne bakamadan süre bi̇ti̇yor.