Öğretmen

438 Bin 138 Aday Öğretmen Atama Bekliyor

Bilindiği gibi ülkemizde 81 bin öğretmen açığı var. Ancak mevcut durumda 438 bin 138 öğretmen atama bekliyor. Üniversitelerin ilgili bölümlerinde öğretmen olmak için okuyanların sayısı ise 654 bini buluyor. 

Türkiye genelinde açıkta bulunana öğretmenler sorunlarını dile getiriyor. Öğretmenlerin çözülmesini istedikleri sorunları ise şöyle;

“Atama yerine ücretli öğretmenlik, 438 bin 138 öğretmen atama bekliyor, sözleşmeli öğretmen sorunu, öğretmene performans kriteri, 33bin öğretmen ihraç edilirken 23 bin öğretmen emekli oldu, 2018 yılında 20 bin atama sözü, öğretmen maaşları”

ÜCRETLİ ÖĞRETMEN İLANLARI BULUNUYOR

Sendikalara göre 100 bin öğretmen açığı bulunurken Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a göre 81 bin öğretmen açığı var. Ancak öğretmen açığı ücretli öğretmenlerle gideriliyor. Bu kapsamda 81 il ve 919 ilçe merkezinin yüzde 90’ında ücretli öğretmen ilanları bulunuyor.

438 bin 138 öğretmen atama bekliyor. Geçtiğimiz 9 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Strateji Belgesi’ne göre 438 bin 138 işsiz öğretmen var. Öğretmenlik için okuyan 653 bin 899 öğrenci bulunuyor. Bu rakamlar işsiz öğretmen sayısını 1 milyon 92 bin 37’ye çıkarırken, gelecek yıllarda işsiz öğretmen ordusunun çığ gibi büyüyeceğini gösteriyor.

40 BİN ATAMA BEKLENİYOR

Milli Eğitim Bakanlığında son bir buçuk yıl içinde 33 bin eğitimci ihraç edildi. Ayrıca 23 bin eğitimci de emekli oldu. Konu ile ilgili olarak Maliye Bakanı Naci Ağbal açıklamalarında 2018 bütçesi onaylandıktan sonra gelecek yıl 20 bin öğretmen ataması yapılacağı ifade edildi. Ancak öğretmen adayları en az 40 bin atama istiyor.

ÖĞRETMEN MAAŞLARI

36 yıl çalışan bir öğretmen 3 bin 200 TL maaş alıyor. Ayrıca bu öğretmenler 600 ile 800 TL arasında da ek ders ücreti alıyor. 30 yıl çalışmış bir emekli öğretmenin maaşı da 2 bin 400 TL oluyor. Mesleğe yeni başlayan, kadrolu, bekar ve çocuksuz bir öğretmenin ortalama maaşı ek ders ücretleriyle birlikte 2 bin 900 TL. Öğretmenler bu maaşların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından arttırılmasını talep ediyor.

KAMUPERSONELİ.NET | ANKARA

Bir Yorum

  1. Teknik Öğretmenin belediyede taseronda calisiyorum. Ilk okul ile aranda hiç bir fark yok. Bazen fazla tahsil göz cikarir derler ya onun gibi birşey. Atama yapıyor sadece 1 kişi alınıyor. Ağlamak gülmek neyimize

  2. Aynen Teknik Öğretmenim statümüz yok özel sektörde tekniker mi yok mühendis mi yok. Mevlam Arada kalanlara yardim eder ins. Belediye Taşeronları rezil durumda Ben devlet üniv. Okudum lakin görelim ki? Devletin içişlerine bağlı belediye kurumları eğitim önemi ve değeri yok. Tahsil olmayan işleri güzel yürütüyorlar. Devir değişmiş fazla tahsil göz çıkarıyor. Içler acisi