Kpss

Her Kurum Personel Alımı İçin Sınav Yapabilir Mi? KPSS Kaldırılır Mı?

TEOG, YGS, LYS düzenlemesinin konuşulduğu şu günlerde KPSS’ye yönelik de birtakım değişikliklerin olacağı ihtimalleri üzerinde duruluyor. Bu haberimizde 2018 personel alımları ile KPSS’yi değerlendireceğiz.

2018 Bütçesinde Atama İzinleri Az mı Olacak?

2017 yılı bütçesine göre 4 bin öğretim elemanı ve 5 bin memur kadrosu olmak üzere toplamda sadece 9 bin atama öngörülmüştü. 2018 yılı bütçesinde de atama izinlerinin hemen hemen aynı olması beklenmektedir ancak sözleşmeli alımlar bütçede yer almadığı için atamalar 5 bin ile sınırlı kalmayacaktır. Maliye Bakanı Naci AĞBAL, 2018 yılı atama sayısını 74 bin olarak açıkladı.

Açıklanan sayının dağılımı ilerleyen aylarda belli olacaktır. Kamunun öncelikli personel ihtiyaçları için bu kadrolar kullanılacaktır. Eğitim, sağlık, adalet, güvenlik alanlarına atamaların süreceğini söyleyebiliriz. Adayların umutla beklediği merkezi personel alımlarında düşüş olması bekleniyor. Bunun yanı sıra 2018 yılında da 2017’de olduğu gibi kamu kurumları sözleşmeli personel istihdamına gidecektir. Taşeron düzenlemesinin kamu personel alımına yansımaları da olacaktır.

KPSS Kaldırılır Mı?

Kamunun personel ihtiyacı KPSS’ye bağlı olarak sağlanmaktadır. Memur adaylarının ve öğretmenlerin girdiği sınavlarda birtakım düzenlemeler yapılması muhtemeldir. Sınavların ağırlıklı olarak alana yönelik ve tek aşamalı olacak şekilde yapılması veya her kurumun kendi sınavını yapıp personeli kendisi alacak şekilde bir düzenleme söz konusu olabilir.

Yani A grubu personel alımları gibi yazılı sınav + sözlü sınav şeklinde bir sistem kurulabilir. Buna bağlı olarak ilerleyen dönemlerde KPSS’nin kaldırılması da gündeme gelebilir ancak şu an itibariyle KPSS’yle ilgili herhangi bir resmi bir açıklama yoktur.

ÖZETLE;  Kamu personel alımları önem arz ettiği için KPSS ve mülakatla ilgili önümüzdeki dönemde adımlar atılacağını düşünmekteyiz. Hem taşeron düzenlemesi hem de kamu personel rejimine bağlı olarak kamu personel alımları yöntemi konusunda zaten DPB bir çalışma yürütmektedir.

KPSS’nin ve merkezi personel alımlarının devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz çünkü en adaletli personel alımı bu şekilde olmaktadır. Elbette KPSS’nin içeriğinde ve puanlama sisteminde, sınav sayılarında, alan sınavlarıyla ilgili düzenleme yapılmalıdır ancak merkezi personel alımlarının devam etmesi olumlu olacaktır.

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

Bir Yorum

  1. her kurum kendi sınavını yaparsa devlet hangi birini denetleyecek takip edecek şuan sınav yapan tek kurum olan ösym yi denetleyemedi ösymnin itibarı sıfır, o zaman mülakat safsatasıyla adam kayırmanın önünü açarlar eğerki kpss yi kaldırırlarsa bundan sonra kendim oy vermediğim gibi yedi sülaleme de oy verdirtmem bu da böyle biline