Öğretmen

Öğretmenler Şirketlere Ortak Olabilir Mi?

MEB’e bağlı eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin ticari faaliyetli bir şirket açmaları mümkün müdür? öğretmenler şirket ortaklığı yapabilir mi? sorularının yanıtı bu haberimizde…

Anayasanın 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, devlet memurlarının haliyle öğretmenlerin memuriyet harici kazanç getirici faaliyetlerde bulunmalarını ve ticaret yapmalarını yasaklamıştır fakat bazı şartlar yerine getirildiği takdirde öğretmenler ve tüm devlet memurlarının şirketlere ortak olabilmelerinin önü açılmıştır.
Öğretmenler Anonim Şirketlere ortak olabilir mi?  Öğretmenler Limited şirketlere ya da adi şirketlere ortak olabilir mi? gibi sorular artık aklınızı bulandırmayacak.

Peki 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre Öğretmenlerin herhangi bir şirkete ortak olabilmeleri için hangi kurallar çerçevesinde kalmaları gerekiyor.Öğretmenlerin ortak olabileceği şirket türleri nelerdir. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğretmenlik yapan bir devlet memuru yasaya göre ananim şirketlere ortak olabilir, limited şirketlere ortak olabilir, kollektif şirketlerin ortağı olamaz, Adi şirket kuramaz ve adi şirketlere ortak olamaz, üye oldukları yapı, kalkınma ve kooperatiflerinin yönetiminde ve bu kooperatiflerin denetim, disiplin kurullarında görev alabilirler. 

Buna göre öğretmenlerin ortak olamayacağı şirket türü olarak adi şirket öne çıkıyor.Milli Eğitim Bakanlığı okullarında görev yapan bir öğretmen Devlet Memurları Kanunu’na göre limited şirketlere ortak olabilir, anonim şirketlere ortak olabilir, yukarıda bahsi geçen kooperatiflerin  denetim ve disiplin kurullarında görev yapabilir ve yönetimde bulunabilirler.

 Kamupersoneli.net