Öğretmen

MEB Uzaktan Öğretimle Öğretmeni Geliştirmelidir

MEB, yayımladığı strateji belgesiyle tüm öğretmenlerin yeterliliğini değerlendirmek için 4 yılda bir sınav yapılacağını açıklamıştı. Öğretmenlere sınav yapmak yerine onların kişisel ve mesleki gelişimlerini sürekli kılmak, öğretmenlik mesleğine bakış açısını iyileştirmek ve mesleğin statüsünü geliştirmek için MEB’e iki öneride bulunmak istiyoruz.

Uzaktan Hizmet İçi Eğitim

MEB, hizmet içi eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. 2017 yılı içinde uzaktan eğitimle FATİH Projesi Etkileşimli Sınıf Yönetimi Kursu, Sunum Teknikleri Kursu, Liderlik Kursu gibi kurslar verilmektedir. Uzaktan eğitimin tüm öğretmenlik alanları için yaygınlaştırılması ve tüm öğretmenlerin yılda en az 2-3 kursu alması sağlanmalıdır.

Uzaktan Öğretim Yüksek Lisans

Bazı devlet üniversiteleri ve özel üniversiteler uzaktan öğretim yüksek lisans programları açmaktadır. MEB’in üniversitelerle işbirliği yapıp öğretmenlere özel yüksek lisans programlarının açılması faydalı olacaktır. Eğitim yönetimi ve denetimi, ölçme değerlendirme, iş sağlığı ve güvenliği alanlarında veya öğretmenlik alanlarına yönelik uzaktan öğretimle öğretmenlere kendilerini geliştirme fırsatı verilmelidir.

Özetle; Öğretmenlerimizi geliştirmek için uzaktan hizmet içi eğitim ve uzaktan öğretim yüksek lisansla ilgili MEB’in çalışma yapması faydalı olacaktır. Hem kursları hem de yüksek lisansı başarıyla tamamlayanlara yönelik olarak terfi, hizmet puanı, ek ders ücretlerin arttırılması gibi iyileştirmeler yapılmalıdır. Mevcut uzaktan eğitim hizmet içi eğitimler yetersiz gelmektedir. Mevcut yüksek lisans programlarının hem fiyatları yüksek hem de kontenjanları sınırlıdır. MEB’in özel bir çalışma yaparak 2018 yılından itibaren öğretmenleri geliştirecek adımların atması olumlu olacaktır. 

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER