Akademik Personel

YÖK Başkanı Saraç, İlahiyat Fakültesi Dekanları İle Bir Araya Geldi

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nda YÖK Başkanı Saraç ile İlahiyat Fakültesi dekanları bir toplantı gerçekleştirdiler. 

Gerçekleştirilen toplantıda ilahiyat fakültelerindeki eğitim sisteminin geliştirilmesi, bu yönde ne gibi adımlar atılarak daha iyi seviyelere ulaşılacaktır konusu üzerinde duruldu. 

2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin lisans eğitimi sırasında pedagojik formasyon derslerini de almalarına imkan sağlayan düzenlemeye ilişkin değişiklikler konuşuldu.

YÖK Başkanı Yekta Saraç açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

“Anadolu coğrafyasının İslam’la buluşmasından sonra Selçuklular, Beylikler, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerini kapsayan oldukça eskiye dayanan bir geçmişi ve gelişim süreci vardır. Her ne kadar tarihi süreç içinde bazı kesintilere uğramakla birlikte 1949’da Ankara İlahiyat Fakültesinin açılmasıyla dini yükseköğretim konusunda yeni bir adım atılmış oldu. 1950’li yıllardan sonra toplumsal ihtiyaç ve taleplere bağlı olarak İmam-Hatip Okullarının ve Yüksek İslam Enstitülerinin açılmasıyla birlikte dini eğitim veren kurumların sayısında hızlı bir artış oldu.” dedi.

Türkiye’deki ilahiyat eğitiminin bazı Müslüman ülkelere göre ileri seviyede olduğunu belirten Başkan Saraç sözlerine şu ifadelerle devam etti;

“Türkiye’de ilâhiyat alanındaki ilmî faaliyetin ve öğretimin bugüne kadar ciddî mesafeler kat ettiğini, önemli bir bilgi birikime ulaştığını ve sorunlarını tamamen çözmüş olmasa da bunların varlığını fark ederek tartışmaya başladığını, bunun da önemli bir aşama olduğunu belirtmeliyim. Bu açıdan Türkiye’de ilâhiyat öğretiminin, diğer bazı Müslüman ülkelere göre daha iyi bir durumda olduğunu söylemek hiç de abartılı olmayacaktır. ” dedi.

Başkan Saraç toplanının yapılış amacıyla ilgili İlahiyat Fakültesi dekanlarına şu sözleri söyledi;

“Bu toplantıda pedagojik formasyon derslerinin niçin İlahiyat müfredatına entegre edildiği, Bologna süreci dikkate alınarak öğretim programındaki düzenlemenin hangi esaslara göre yapılacağı, pedagojik formasyon derslerinin müfredatta nasıl yer alacağı ve pedagojik olarak hangi esaslara dikkat edileceği, varsa Eğitim Fakülteleri ile işbirliğinin önemi, İlahiyat programının yanı sıra İngilizce, Arapça ve Uluslararası nitelikteki programlarda bu düzenlemenin nasıl yapılabileceği, halen eğitime devam eden öğrenciler için ne yapılabileceği gibi konular bu toplantıda ele alınıp uygulamada ortak ilkeler belirlenmeye çalışılacaktır.” dedi.

Başkan Saraç konuşmasın ardından İlahiyat Fakültesi dekanlarına katılımlarından dolayı teşekkür etti. İlahiyat Fakültelerinin bu yıl itibariyle LYS’den öğrenci alacak olmasından dolayı memnun olduğunu ifade etti.