Ekonomi

TESK Genel Başkanı "Bağ-Kur Emeklisi Asgari Ücretin Altında Maaş Almamalı"

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken Bağ-Kur’lulara haksızlık yapıldığını ve bu yanlışın düzeltilmesi gerektiğini söyledi.
Sosyal Güvenlik Sistemi birleştirildi fakat eşitsizlik devam ediyor vurgusu yapan  Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu(TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken Bağ-Kur emeklerine ve çalışanlarına eşitsizlik yapıldığnı ve bunun bir an önce telafi edilmesinin Bağ-Kur ‘lular için çok önemli olduğunu söyledi.
En Fazla Gün En Az Maaş
Bilindiği gibi Bağ-Kurlu birisi 9 bin gün çalışarak emekli olabiliyor. SSK’lılar için bu rakam 7 bin 200. Çalışma sürelerinin SSK’lılardan çok daha uzun olmasına rağmen en düşük emekli maaşları Bağ- Kur emeklilerine veriliyor. Bu konuya dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu(TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ortada bir eşitsizlik var ve bu vatandaşın moralini bozuyor. En düşük ücreti alıp en fazla süre çalışması gereken Bağ-Kur emeklilerin maaşlarının bir asgari ücretlinin altında da olmaması vatandaşı çok mutlu edecek şeklinde konuştu. İşte Başkanın o sözleri

Bağ Kur Emeklisi Asgari Ücretin Altında Maaş Almamalı

“Bağ-Kurlu biri 9 bin gün çalışarak emekli olurken, SSK’lılar 7 bin 200 gün gibi daha az sürede emekli oluyor. En düşük emekli maaşı Bağ-Kur’luya bağlanmaktadır. Madem hepsi bir şemsiye altında birleştiler, o zaman Bağ-Kurlulara yapılan haksızlık telafi edilmeli, maaşlarda da eşitlik sağlanmalı, hatta emekli aylıkları asgari ücretin altında olmamalıdır”

Eksik Prim Günü Nedeniyle Emekli Olamayanlara Emeklilik Yolu Açılmalı

“Yapılacak bir düzenleme ile yaşını doldurmuş ama prim gün sayısı eksik olan vatandaşa bir fırsat verilerek eksik günlerinin borçlanması sağlanarak emekli olması sağlanmalı. Çünkü bu insanların krizler veya bedeni rahatsızlıklar gibi sebeplerle işini kaybetmiş, dükkanını kapatmak zorunda kalmış kişiler. Artık iş bulup çalışma şansları çok az. Sosyal devlet sorumluluğu ile gelirsiz kalmış vatandaşlarımıza böyle bir hak verilebilir, emekli maaşı karşılığında banka kredisi ile borçlandırılarak emekli edilebilirler”  dedi.

Bağ-Kur’lulara Emeklilik Yolu Tıkanmamalı
 Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken  emeklilerin asgari ücretin altında maaş almamaları sağlanabilir dedi.Bağ-Kur ‘lu olup yaşını doldurmuş ama prim günü henüz tamamlanmamış olanlar içinde sosyal devlet sorumluluğunu benimseyip Bağ-Kur ‘lu vatandaşlara gerekli imkanların sağlanması vatandaşımız için çok iyi olacaktır dedi.