Ekonomi

Sanal Vergi Dairesi İş Başında

Mart ayının gelmesiyle vatandaşın ve vergi dairelerinin de yoğunluğu başladı. Bu yıl vergi mükellefleri, genişletilmiş hazır vergi  uygulaması vastıasıyla internet üzerinden vergi dairesine gitmeden ödeme yapabilecekler. Meskenlerinden gelir elde edenler, kira gelirinin senelik 3600 Türk Lira’sını aşması durumunda Gayrimenkul Sermaye İradı (GMSİ) beyannamesi vermek zorunda.

Onaylamaları yetiyor
Vergi Mükellefleri bundan sonra sadece kira gelirleri için değil, ücret ,menkul sermaye iradı vasıtasıyla irat ve kazançları için internet üzerinden kendileri için hazırlanmış olan gelir beyannemesini onaylayabilecek. Telif hakları, şirket devri, şirket hissesi ve taşınmazların satışıyla doğan kazançlar bu kapsamda değerlendirilecek. 10600 Türk Lirası değer artışı vergilendirmesinde sınırı belirliyor.Bedelsiz sahip olunan gayrimenkullarin satışı yada miras galan gayrimenkuller, değer artışı kapsamına alınmayacak.

Birden Fazla İş yerinde Çalışanlar Beyanname Verecek
Ek iş yapan çalışanlar da beyanname doldurmak zorunda, birden fazla işte çalışan vatandaşlar 2. ve 3. işlerinden kazandıkları ücret 29’bin lirayı bulursa beyanneme dolduracak. Bir tek iş yerinde çalışan mükelleflerin beyanname doldurması zorunlu değil.

Otomatik Vergi Hesabı
Vergi beyannamelerine https://intvd.gib.gov.tr/hazirbeyan/ adresinden 25 mart 2016 cuma gününe kadar ulaşılabilir. Vergi hesaplamalarının tamamının otomatik olarak yapılacağı sistemden yurt dışında yaşayan vergi mükellefleri de faydalanabilir.

Hazır Beyanname Sistemi  vergi mükelleflerinin vergi dairesine gitmeden internet üzerinden beyanname onaylamalarına olanak sunuyor.

Serbest Meslek Kazancı, Zirai ve ticari gelir elde eden mükellefler Hazır Beyanname sisteminden yararlanamıyor. Bu gruba dahil olan mükellefler kazanç elde etmemiş olsalar dahi yıllık beyanname vermeye devam etmek zorundalar.