Öğretmen

Sahte Diploma İle Görev Yapan 153 Öğretmen Meslekten İhraç Edildi

Bilindiği gibi Ayşe S. KPSS sonuç belgesinde Photoshop ile düzenleme yaparak memur olmuştu. Söz konusu kişinin KPSS sonuç belgesinde oynama yaparak memur olması gözlerin kamuya girişte sahte belgeler ve diplomalara çevrilmesine neden oldu. Konu ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı 153 sahte diplomalı öğretmeni meslekten çıkarttı. Ayrıca Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) 22 kurumla protokol imzalayarak 8 milyon üniversite mezununun diploma bilgilerinin sorgulanmasına imkan verdi.

DİPLOMALARIN SORGULANMASI İÇİN 22 KURUMA İZİN VERİLDİ

Konu ile ilgili olarak Haber Türk’ün aktardıklarına göre sahte diplomalar kamu kurumlarının kullanımına açılan “Yükseköğretim Mezun Doğrulama ve Sorgulama Sistemi” üzerinden tespit ediliyor. Söz konusu sistem Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından geliştirildi. Sisteme üniversiteler tarafından üniversite mezunlarının diploma bilgileri giriliyor. Diploma bilgileri girilen mezun sayısı ise 8 milyonu buldu. YÖK, 22 kuruma sisteme giriş izni verdi. Söz konusu kurumlar sisteme giriş yaparak diploma mezuniyet bilgilerini kontrol ediyorlar. 

TC kimlik numarası üniversitelerde 2003-2004 yıllarında kullanılmaya başlandığı için bu tarihten önce mezun olanların bilgilerinin toplanmasında zorluk yaşanıyor. Buna rağmen sistemde en eski mezuniyet yılı 1963 olarak yer alıyor.

SAHTE DİPLOMALI ÖĞRETMENLERE SUÇ DUYURUSU 

Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz yıl sahte diplomalı öğretmenlere yönelik bir soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında 153 kişinin sahte diploma ile öğretmenlik yaptığı ortaya çıktı. Söz konusu 153 öğretmenden 109’u 2015, 20’si 2014, 2’si 2016, 22’si 1994-2013’te göreve başlamış. Sahte öğretmenlerin 149’u Lisans, 3’ünün Yüksek Lisans ve 1’inin de Önlisans belgesinde sahtecilik yaptığı belirlendi. Bu öğretmenler meslekten ihraç edildi. Ayrıca haklarında suç duyurusunda bulunuldu.