Kpss

Çocuk Gelişimi Lisans Mezunları: Sesimizi Kimse Duymuyor

Çocuk Gelişimi bölümünden mezun olan adaylar, haber sitelerinde yeterince yer verilmediğini, meslek tanımlarının açık ve net olarak yapıldığını ancak kadroların atamaya yeterince açılmadığını belirtiyorlar. Adayların sitemize gönderdiği yazıyı aynen aşağıda aktarıyoruz.

“Çocuk gelişimci, 0-18 yaş arasındaki normal gelişim gösteren,  özel gereksinimi olan, korunmaya muhtaç (kurumda yaşayan, çalışan, mülteci ve suça itilmiş çocuklar) ve hastanede yatan çocukların zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal ve duygusal gelişim alanlarını destekleyici programlar geliştiren, bu çocukların gelişim takibi ve değerlendirmesini yapan, çalışma konuları hakkında ailelere danışmanlık yapan profesyonellerdir. 
 
Çocuk Gelişimciler Nerededir?

Hastanelerde ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel eğitim kurumlarında, Çocuk ve Gençlik Merkezleri’nde, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu bünyesindeki hizmet kurumlarında (Sevgi Evleri, Yetiştirme Yurtları, Bakım Merkezleri, Çocuk Evleri vb.), İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak çocukların ve ailelerinin kendileri veya çevre şartlarından doğan veya kontrolleri dışında oluşan maddi, manevi ve sosyal sorunların tespit edilmesi amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü, Çocuk Şube Müdürlüğü/Büro Amirliği’nde ve UNICEF, ILO gibi gönüllü kuruluşlarda çalışırlar.
 
Çocuk gelişimcilerin danışmanlık konuları:

-0-6 yaş aralığındaki çocuklara gelişim testi uygulama
-Bebeğinizin/çocuğunuzun gelişim durumunu değerlendirme
-Çocuğunuzun zihinsel, fiziksel, sosyal-duygusal ve konuşma becerilerinin yaşına uygun olup olmadığı konusu
-Yemek yeme, uyku, tuvalet alışkanlığı, oyun ve oyuncak seçimi konuları

-Televizyon, kitap, bilgisayar vb. konuların çocuklar üzerindeki etkisi ve çocuklara olumlu ya da olumsuz katkıları
-Çocuklardaki çeşitli davranış sorunlarının çözümü ve davranışların yapılanması (yalan söyleme, saldırganlık, mastürbasyon, alt ıslatma, dikkat eksikliği vb.)
-Çocukları etkileyen olumsuz durumlar ve çözümleri
-Kardeşler arası ilişkileri düzenleme

-Aile içi değişikliklerde çocuğa nasıl yaklaşılacağı
-Gelişimsel eksiklikler ya da gecikmelerde çocuğun gelişiminin nasıl destekleneceği
-Sağlık sorunu olan veya hastanede uzun süre yatan çocukların gelişimlerini desteklemek için kullanılan yöntemler
-Çocuğun konuşma becerisinin nasıl destekleneceği

-Ödül ve cezanın çocuğun hayatındaki yeri
-Anne-baba tutumları
-Anne-baba eğitimi ve aile danışmanlığı

-Televizyondaki çocuk kanallarında, çocuk tiyatrolarında, çocuk yayınevlerinde, oyuncak üretiminde danışmanlık yapma 
-Engelli çocuk aileleri için özel eğitim danışmanlığı

Yukarıda meslek tanımı, görevleri ve amaçları belirtilen çocuk gelişimi lisans bölümüne gerekli önem verilmemektedir, yetkililer sesimizi duymamaktadır. Haber sitelerinde yeterince yer verilmediği için tanınmayan bir bölümdür.  Şuan yukarıda saydığımız kuruluşlarda çalışan arkadaşlarımız danışmaya gelen ailelerin çok memnun olduğu ve iyi ki sizinle tanışmışız dediklerini duyuyor, görüyoruz. Toplumumuzun temeli, geleceği olan çocuklarımızın gelişimi ne kadar iyi takip edilirse toplum geleceği için o kadar faydalı sağlıklı bireyler yetişecektir. Daha iyi, daha sağlıklı bir toplum için daha çok çocuk gelişimci iş başına diyoruz. Yukarıda çalışma alanımız olan kurumların bir an önce atama yapmaları ve atama bekleyen çocuk gelişimcilerin mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz.”

Kamupersoneli.net | Zeki KARA | ÖZEL İÇERİK

Bir Yorum

  1. biraz akliniz varsa cocuk gelişimi yazmazsinız . amele olursunuz anca başkada bir halta yaramazsiniz