Gündem

SGK uzmanından Bağ- KUR’lulara uyarı: 11 yıl geç emekli olabilirsiniz

Emeklilik sisteminin değişmesine yönelik yeni reformlar planlanırken SGK uzmanından kritik bir uyarı geldi. Özgür Erdursun özellikle Bağ- KUR’luları ilgilendiren uyarıları ile dikkat çekti. İşte ayrıntılar…

Emeklilik sistemi, son günlerin en çok konuşulan konu başlıklarından biri haline geldi. 2024 yılında emekli olan ile 2025 yılında emekli olan arasında yüzde 30’a varan maaş farkının oluşacağı konuşulurken bu duruma aylık bağlama hesabında kullanılan formülün sebep olacağı bildirildi.

Hükümet yetkililerinin emeklilik sisteminde değişikliğe gidileceğini açıklamasının ardından gözler yeni sisteme çevrildi. Emekli maaşlarını da etkileyeceği tahmin edilen yeni sistemin neleri içereceği merak konusu olurken SGK uzmanından dikkat çeken bir açıklama geldi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emeklilik sistemi değişim sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı. İşte Erdursun’un açıklamalarına dair ayrıntılar…

AK PARTİLİ YETKİLİ AÇIKLAMIŞTI

Emeklilik sisteminin değişeceğini açıklayan isimlerden biri de AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler olmuştu. Geçtiğimiz günlerde bu konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Güler, şu ifadeleri kullanmıştı: “Prim miktarı, yaş ve ödenen süreyi esas alacak şekilde daha adil, dengeli ve sürdürülebilir bir emeklilik sistem inşa etmek lazım.”

UZMAN İSİMDEN KRİTİK DEĞERLENDİRME

Güler’in açıklamalarının ardından SGK uzmanından önemli bir değerlendirme geldi. Özgür Erdursun, yeni sistem öncesinde dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

1 Mayıs 2021 tarihinden öncesine ilişkin ödenmemiş Bağ- KUR borçlarının silindiğini belirten Erdursun, bu tarihten sonra oluşan borçların ise halen geçerli olduğunu bildirdi. Emeklilikte son 2 bin 520 günün hangi statüden emekli olunacağını belirlediğini ifade eden Erdursun, SSK’an emekli olmak isteyenlerin Bağ- KUR’a geçtikten sonra bin 260 günden fazla prim ödemeleri halinde Bağ- KUR kapsamında değerlendirileceklerini belirtti.

Bağ- KUR sistemine yönelik önemli bir uyarıda bulunan Erdursun, 1 Mayıs 2021 tarihinden sonra 3 yıl 6 aydan fazla Bağ- KUR’da kalanların 30 Ekim 2024 tarihinden önce emekli olamayabileceklerini ifade etti. Bu durumda SSK’dan emekli olmak için 5.000- 5.975 gün yeterli olurken Bağ- KUR’dan emekli olmak için 9.000 gün şartının sağlanması gerekiyor. Bu süreyi aşanların emeklilik sürelerinin uzayacağını belirten Erdursun, en az 8 yıl 4 ay 25 gün, en fazla ise 11 yıl 1 ay 10 gün gibi bir uzama süresinden bahsetti.