Gündem

SGK uzmanları hesapladı: Emekli ‘yüzde 0’ zam riski ile karşı karşıya

Emekli maaşlarına yeni dönemde hangi oranda artış yansıtılacağı merak edilirken sosyal güvenlik uzmanlarından konuya yönelik önemli açıklamalar geldi. İşte olası emekli maaşı artışlarına dair ayrıntılar…

Emekli maaşlarının enflasyon karşısında erimesi milyonların ekonomik açıdan köşeye sıkışmasına yol açtı. Enflasyon faktörünün yanı sıra mevcut emekli maaşı tutarlarının da oldukça düşük olması, özellikle taban aylık uygulamasında değerlendirilen emeklileri temel ihtiyaçlarına dahi hasret bıraktı.

Mevcut maaşları ile ay sonlarını getiremeyen ve bu neden ile de özellikle bankaların promosyon kampanyaları üzerinden bütçelerine destek almanın yollarını arayan emekliler, son günlerde yeni dönem maaşlarına yönelik sorgulamalarda bulunmaya başladı. Açıklanan Orta Vadeli Program’da yer alan veriler ve Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan temmuz- ağustos ayı enflasyon verileri, emekli maaşlarına yapılabilecek zam oranlarına yönelik birtakım hesapların yapılmasına aracılık etti. Son olarak sosyal güvenlik uzmanları da ilgili verilerden yola çıkarak 2025 emekli maaşlarına yönelik tahminlerini paylaştı. İşte ayrıntılar…

‘SIFIR ZAM’ RİSKİNE DİKKAT ÇEKTİ

Milliyet’te yer alan bir habere göre Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz emekli maaşlarına yapılabilecek zamlar ile ilgili konuştu. Ocak ve temmuz zammı olarak senede 2 kere emekli maaşlarına enflasyon oranında zam yapıldığını belirten Yılmaz, 2025 yılı maaş tahminlerini kamuoyu ile paylaştı.

Orta Vadeli Program’da sene sonu enflasyon rakamının yüzde 41,5 olarak yer aldığını hatırlatan Yılmaz, buna göre bu verinin gerçekleşmesi halinde senenin ikinci yarısı için yüzde 13,45’lik bir enflasyonun hesaplanacağını ifade etti. Bu rakamın üzerine bir refah payı uygulanıp uygulanmayacağı ile konusu ile ilgili de konuşan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: “OVP’de güncellenen yüzde 41,5 sene sonu enflasyonu ile beraber 2024’ün ikinci yarıyılı için yüzde 13,45 oranında TÜFE verisini hesapladığımız takdirde kök aylığı ek ödeme dahil 11 bin 18 TL’nin altında kalan emeklilerimizin yine 0 zam riski ile karşı karşıya kalacağını tahmin ediyorum.”

“YÜZDE 15’LİK ENFLASYON FARKI OLABİLİR”

Yılmaz’ın ardından Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram da olası emekli maaşları ile ilgili konuştu. 2024’ün ikinci yarıyılının ilk iki enflasyon verisinin toplamda yüzde 5,78’e ulaşmış olduğunu belirten Bayram, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Emekli zammının belli olmasına 4 ay daha var. 4 ay boyunca yüzde 2 civarında bir enflasyon farkı olur ise yüzde 15’lik bir enflasyon farkı doğacaktır.”