Gündem

Uzman ismin memur zammı hesabı olay yarattı: Yüzde 9’da kalabilir

3 yıllık süreci kapsayan yeni Orta Vadeli Program ile birlikte memur maaşı zamlarına yönelik hesaplar da hızlandı. Açıklanan hedef enflasyondan yola çıkan uzman isim, 2025 yılı olası maaş zamlarını kamuoyu ile paylaştı. İşte ayrıntılar…

2025- 2027 dönemini kapsayan yeni Orta Vadeli Program, 5 Eylül Perşembe günü kamuoyu ile paylaşıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın öncülüğünde açıklanan yeni programda, değişen enflasyon ve büyüme hedefleri dikkat çekti.

2024 yılı enflasyon hedeflerinin yukarı yöne, büyüme hedeflerinin ise aşağı yöne olacak şekilde revize edilmiş olduğu yeni OVP kapsamında maaş hesapları da hızlandı. Yapılan açıklamalarda maaşların hedef enflasyon doğrultusunda artacağı bildirilirken uzman isim memur ve emekli maaşları ile asgari ücrete yönelik olası zamları hesapladı. İşte memurları ve diğer vatandaşları şaşkına çevirecek o hesaplara dair ayrıntılar…

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ BEKLEDİĞİNİ ALAMAYACAK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın öncülüğünde kamuoyu ile paylaşılmış olan yeni Orta Vadeli Program, tartışmalara sebep oldu. Enflasyon hedefinin yükseldiği, büyüme beklentisinin ise düşürülmüş olduğu programın maaşları olumsuz etkileyeceği ileri sürüldü.

Uzmanlar, muhalefet ve sade vatandaş tarafından eleştirilen yeni Orta Vadeli Program’ın beklentileri karşılamadığı ileri sürülürken program kapsamında açıklanan veriler maaş hesaplarının hızlanmasına aracılık etti. Olası yeni dönem maaşlarını yeni OVP’yi baz alarak hesaplayan isimlerden biri de Çalışma Yaşamı Uzmanı Aziz Çelik oldu.

Enflasyon hedefinin yeni OVP’de yüzde 33’ten yüzde 41,5’e yükseltilmiş olduğunu belirten Uzman Çelik, sosyal medya hesabı üzerinden konuya yönelik bir paylaşımda bulundu. Memur ve memur emeklisi 2025 yılı maaşlarını yeni enflasyon hedefi doğrultusunda hesaplayan Çelik, maaş artışının yüzde 9 seviyesinde olacağını ileri sürdü.

ASGARİ ÜCRET VE EMEKLİ MAAŞLARI NE OLACAK?

Yeni OVP kapsamında açıklanmış olan veriler doğrultusunda emekli maaşları ve asgari ücret için de hesaplamalar yapan Çelik, düşük hesabı ile dikkat çekti. Çelik’e göre enflasyon hedefi gerçekleşirse emekliye yüzde 13,5, asgari ücrete ise yüzde 17,5 oranında zam yapılacak.

Maaş hesabının ardından hayat pahalılığını ve olası maaşları eleştiren Aziz Çelik, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu pahalılıkta bu artışlar emekçi ile emekli ile dalga geçmek olur. Kimse bu oranları sineye çekmez. Bakalım hükümet buna cesaret edebilir mi?”