Gündem

Uzman isimden 2025 memur zammı değerlendirmesi: Toplu sözleşmeden kazık yiyecekler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ekonomi yönetimi tarafından açıklanmış olan yeni Orta Vadeli Program’ın ardından 2025 yılı maaş zamlarına ilişkin tablolar da değişti. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan uzman Aziz Çelik, özellikle toplu sözleşmeye dikkat çekti. İşte ayrıntılar…

Son dönemlerde yaşanan birçok gelişme, ülkemizde yaşayan vatandaşların alım güçlerinin düşmesine yol açtı. Henüz temmuz ayında maaşlarına zam yapılmış olan memurlar ve emekliler artış tutarının kısa bir süre içerisinde eridiğini dile getirirlerken gözler açıklanan yeni Orta Vadeli Program’a çevrildi.

2025- 2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ekonomi yönetimi tarafından duyurulmuştu. Söz konusu açıklamanın ardından enflasyon ve büyüme hedeflerinde değişikliklerin olduğu gözlenirken Çalışma Yaşamı Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, bu durumun maaşlara nasıl yansıyacağı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

EMEKLİLERE NE KADAR ZAM YAPILIR?

Açıklanan OVP’nin ardından birtakım değerlendirmelerde bulunan Çalışma Yaşamı Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, olası maaş artışlarını hesapladı. 2024 yılının sonu için belirlenmiş olan yüzde 41,5’lik enflasyon hedefinin gerçekleşmesi halinde 2025 yılının ikinci yarısı için enflasyonun yüzde 13,5 olarak hesaplanacağını belirten Çelik, bu durumda SSK ve Bağ- KUR emeklilerine yasa gereği yüzde 13,5 oranında zam yapılacağını ifade etti.

MEMUR MAAŞLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Sosyal medya hesabından ‘Ocak 2025’te Ne Olur?’ başlıklı bir paylaşım yayınlayan Çelik, SSK ve Bağ- KUR emeklilerin yanı sıra memur ve memur emeklilerinin maaşlarına da değindir. Çelik, söz konusu paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Memur maaşları ve memur emeklisi aylık artışları ise yaklaşık yüzde 9 olur. Memur ve memur emeklileri toplu sözleşmeden kaynaklı yeni bir kazık yemiş olur.”

Paylaşımında olası asgari ücret ile ilgili de birtakım değerlendirmelere yer veren Çelik, OVP’ye göre asgari ücretin hedeflenen enflasyona göre zamlanacağını belirtti. 2025 resmi enflasyon hedefinin yüzde 17,5 olduğunu hatırlatan Çelik, şu ifadeleri kullandı: “Bunun anlamı 20 bin TL gibi bir asgari ücret dayatmasıdır. Bu pahalılıkta bu artışlar emekçiyle, emekliyle dalga geçmek olur.”