Gündem

Kod hatasına dikkat! Emekli maaşınız kesilebilir

EYT düzenlemesinden yararlanarak emekli olmak isteyenleri ilgilendiren önemli bir uyarı geldi. Kod hatasına dikkat çeken uzmanlar, söz konusu hatadan ötürü kişinin emekli maaşının kesilebileceğini bildirdi. İşte ayrıntılar…

Aylarca süren çalışmalar neticesinde Mart 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçerek yasalaşan EYT düzenlemesi, milyonlarca kişinin erken emeklilik heyecanını yaşamasını sağlamıştı. Daimi olarak yürürlüğe giren yasa dahilinde halen emeklilik başvuruları oluşturulmaya devam edilirken uzmanlardan milyonları ilgilendiren önemli bir uyarı geldi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na yanlış kod ile yapılan bildirimlerin kişinin emekli maaşını tehlikeye attığını belirten uzmanlar, konuya dair ayrıntıları paylaştı.

KOD HATASI NEDİR?

Son dönemlerde artan bir problem olarak karşımıza çıkan kod hatası, hali hazırda maaş almaya devam eden birçok emekliyi tedirgin etmeye başladı. Söz konusu hatanın tam olarak ne anlama geldiğini merak eden emekliler, arama motorları üzerinden konuya yönelik sorgulamalarda bulunmaya başladı.

Uzmanlar tarafından yapılan uyarılara göre çalışmaya başlamış olan emekli doğru bir kod ile SGK’ya bildirilmiş ise emekli maaşı kesintiye uğramadan hayatına devam edebilir. Ancak işe giriş kodu hatalıysa bu kez emeklinin maaşı kesilme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu çalışma hayatına dönen emekliler için iki farklı kodun olduğunu bildirdi. 01 kodlu ‘Tüm Sigorta Kolları’ üzerinden kayıt yapılmışsa kişinin çalışma hayatı içerisinde olduğu anlaşılmalıdır. Yani bu kod emekli olmayan çalışanlar için kullanılmalıdır. 02 kodlu Sosyal Güvenlik Destek Primi’ ise kişinin emekli olduğu halde çalışmaya devam ettiğini göstermektedir. Yani çalışan emekliler için SGK girişinin bu kod ile yapılması gerekmektedir.

SGK GİRİŞ KODU SORGULAMASI NEREDEN, NASIL YAPILIR?

Emekli maaşı almasına rağmen çalışmaya devam eden kişinin SGK giriş kodunun 02 olması gerekmektedir. Eğer kişinin girişi 01 kodu üzerinden yapılmış ve SGK denetlemelerinde bu durum fark edilmiş ise bu kez söz konusu emekli maaşı sistem üzerinden otomatik olarak kesilir.

Son dönemlerde emekli maaşı kesintisi sorunu ile sık sık karşılaşıldığını belirten uzmanlar, hali hazırda maaş alan ve çalışmaya da devam eden emeklilerin SGK primlerini kontrol etmeleri gerektiğini ifade etti. Giriş kodu sorgulaması için e- Devlet sisteminin kullanılabileceği bildirildi.