Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu ikinci çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı

Yeni aya yeni bir açıklama ile başlayan Türkiye İstatistik Kurumu, senenin ikinci çeyreği için hesaplanmış olan büyüme rakamlarını paylaştı. İşte Türkiye İstatistik Kurumu’nun dikkat çeken açıklamasına dair ayrıntılar…

Enflasyon ile mücadelenin sıkı bir şekilde devam ettiği şu günlerde ekonomi piyasalarına ilişkin güncel hesaplar da yakın takip altına alındı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ayın başında duyurulan enflasyon rakamları uzmanlar tarafından da sık sık sorgulanırken kurumdan yeni bir açıklama daha geldi.

Yeni haftaya ve yeni aya büyüme rakamlarını açıklayarak başlayan Türkiye İstatistik Kurumu, ekonomi gündemini hareketlendirdi. Peki, senenin ikinci çeyreğinde en çok büyüyen sektör hangisi oldu? İşte Türkiye İstatistik Kurumu’nun güncel büyüme rakamları açıklamasına dair ayrıntılar…

YÜZDE 2,5 KAT ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu nisan- haziran dönemine ilişkin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Söz konusu açıklamaya göre GSYH 2024 yılı ikinci çeyrek tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyas ile yüzde 2,5 oranında arttı.

Üretim yönetimi ile yapılan GSYH tahminine göre ise ikinci çeyrekte cari fiyatlar ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78,6 oranında artarak 9 trilyon 649 milyar 792 milyon TL’ye ulaştı.

SEKTÖR BAZLI BÜYÜME RAKAMLARI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklamasına göre geçen yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak diğer hizmet faaliyetleri yüzde 7,4 oranında arttı. İnşaat alanı için yüzde 6,5, tarım sektörü ile gayrimenkul sektörü faaliyetleri yüzde 3,7, iletişim faaliyetleri ile finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 3,4, meslek, idari ve destek hizmetleri faaliyetleri yüzde 0,6, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri için ise yüzde 0,6’lık artış oranı hesaplandı. Sanayi sektörü faaliyetleri için ise yüzde 1,8’lik düşüşün hesaplandığı gözler önüne serildi.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılmış olan büyüme rakamları açıklamasına göre ülke ekonomimiz koronavirüs salgınına yönelik tedbirlerin uygulandığı dönemden (2020 yılının ikinci çeyreğinden sonra) üst üste 16 çeyrek büyümüş oldu.