Ekonomi

Yeni OVP’nin detayları ortaya çıktı: Enflasyon tahmini artacak, büyüme beklentisi düşecek

Gelecek ay açıklanması beklenen Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında bazı değişikliklerin söz konusu olacağı öğrenildi. Konu ile ilgili olarak Bloomberg’e konuşan bir kaynağın açıklamaları, dikkat çekti. İşte ayrıntılar…

Geçtiğimiz yıl eylül ayında açıklanan Orta Vadeli Program kapsamında bu yılı etkileyecek büyük kararlar kayda geçmişti. Özellikle asgari ücrete ara zammın yapılmayacağını gösteren kararda değişikliğe gidilmemesi dikkat çekmişti.

Orta Vadeli Program kapsamında alınan kararlar, yapılan tahminler ve konulan hedefler ülke ekonomisi açısından oldukça büyük bir öneme sahipken son günlerde gözler yeni program açıklamalarına çevrildi. Eylül ayında kamuoyu ile paylaşılacağı tahmin edilen Orta Vadeli Program kapsamında ne gibi değişikliklerin yaşanacağı merak konusu olurken Bloomberg’den konuya yönelik bir açıklama geldi.

Edinilen bilgilere göre bir kaynak Bloomberg’e konuştu. Yeni Orta Vadeli Program ile ilgili konuşan kaynağın o sözleri, gündeme bomba gibi düştü. İşte ayrıntılar…

YENİ ORTA VADELİ PROGRAM’DA NELER YER ALACAK?

Rakamlar henüz açıklanmadığı için isminin paylaşılmasını istemeyen bir kaynak, yeni Orta Vadeli Program ile ilgili olarak Bloomberg’e konuştu. Söz konusu kaynağa göre gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme tahminleri bu sene için yüzde 4, 2025 senesi için ise yüzde 4,5 olan mevcut tahminlerin altına kalacak.

YENİ ORTA VADELİ PROGRAM KAPSAMINDA NELER DEĞİŞECEK?

Önümüzdeki günlerde yetkililer tarafından kamuoyu ile paylaşılacağı tahmin edilen yeni Orta Vadeli Program dahilinde birçok değişikliğin yaşanacağı tahmin ediliyor. Konuşulanlara göre özellikle enflasyon ve cari açık başlıkları ile ilgili bazı değişiklikler planlanıyor.

Kaynaklara göre yeni Orta Vadeli Programda enflasyon tahmini güncellenmiş olacak. 2025 sonu enflasyon tahmini yüzde 15,2’den yüzde 15- 20 aralığına taşınacak. 2024 yılının sonu için yüzde 33 seviyesinde planlanan enflasyon ise 10 puan yukarı yönlü olacak şekilde revize edilecek. Bütçe açığının GSYH’ye oranı bu yıl için yüzde 6,4’ten yüzde 5’in altına çekilecek. 2025 yılı için ise hedef yaklaşık yüzde 3 seviyesinde olacak. Son olarak bu yılın sonu için yüzde 3,1 olarak açıklanmış olan cari açığın GSYH’ye oranı, yüzde 1,5- 2 aralığına çekilecek.