Türkiye’nin izlediği ekonomi politikalarını değerlendiren IMF, yeni bir rapor hazırladı. Söz konusu raporda mevcut verilere yer veren IMF, ülkemiz adına olumlu bir tablo çizdi. İşte IMF’nin değerlendirmelerine ilişkin ayrıntılar…
Küresel çapta yaşanan yüksek enflasyon sorunu, ülkemizde de derinden hissedilmeye devam ediyor. Enflasyon ile mücadele kapsamında ekonomi yönetimleri tarafından pek çok yeni karar alınırken bu süreçte ülkemizin geleceği de birçok vatandaşta endişeler yaratmaya başladı.
Kurun artmaya devam etmesi, altın piyasasında hareketliliğin sürmesi, enflasyon hedefine ulaşılamamış olması ve daha pek çok faktör, vatandaşların alım güçlerinin azalmasına neden oldu. Son dönemlerde gerek hükümet yetkililerinin gerek ise de bazı uzmanların ekonomik göstergelerin iyileşmeye başlamış olduğunu söylemesi ülkenin geleceği adına umutları artırsa da hayat pahalılığının devam etmesi kafaları karıştırdı.
Ekonomik alanda çalışmalar hız kesmeden devam ederken milyonlarca kişiyi umutlandıracak yeni bir açıklama geldi. Dönem dönem ülke ekonomimizi değerlendirerek raporlar hazırlayan IMF, bir rapor daha hazırladığını duyurdu. Söz konusu raporda Türkiye’nin ekonomik politikalarına ve ilgili politikaların sonuçlarına dair birtakım değerlendirmeler yer aldı.
RİSK AZALDI, GÜVEN ARTTI
James Walsh öncülüğünde 29 Mayıs- 11 Haziran tarihleri arasında 4’üncü madde istişarelerini yürütmek amacı ile Türkiye’yi ziyaret eden IMF heyeti, yeni bir rapor hazırladı. ‘4. Madde Gözden Geçirme Raporu’ başlığı ile yayınlanmış olan raporda, ülkemiz adına olumlu bir tablonun çizilmiş olduğu görüldü.
IMF raporunda yer alan bilgilere göre Türkiye’nin genel politika karışımını sıkılaştırdığı ve faiz risklerini önemli ölçüde azalttığı bilgisine yer verildi. Ayrıca bu durumun güven noktasında da olumlu sonuçların gözlenmesine aracılık ettiği de vurgulandı.
ENFLASYON İLE MÜCADELEYE DİKKAT ÇEKİLDİ
IMF tarafından yayınlanan raporda, enflasyon ile ilgili de birtakım noktalara değinilmiş olduğu görüldü. Enflasyonu azaltmaya destek olmak amacı ile daha büyük ve daha önden yüklemeli mali konsolidasyona ihtiyaç duyulduğunu belirten uzmanlar, öngörüleri ile dikkat çekti.
IMF yetkililerine göre Türkiye’de enflasyon kalıcı olarak düşürülene ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın tahmin aralığına yaklaşana kadar sıkı para politikalarına ihtiyaç duyulacak. Finansal istikrarın sürdürülebilmesi için ise devamlı bir şekilde ihtiyatlı olmak ve daha fazla reformu hayata geçirmek gerekecek. Ayrıca KOBİ’lere yönelik engellerin ele alınması ve istihdam piyasasının işleyişinin iyileştirilmesi de orta vadeli büyümeyi artırabilmek adına önemli bir yere sahip olacak.