Genel

Aynı işyerinde 10 yıl çalışan istifa ederse kıdem tazminatı alabilir mi?

Kıdem tazminatı, çalıştıkları yerlerden ayrılan ya da ayrılmak isteyen pek çok işçi tarafından merak edilen bir haktır. Bu haktan kimlerin, hangi kriterler çerçevesinde yararlanabileceğine ilişkin soru işaretleri sık sık gündeme gelir. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde istifa halinde kıdem tazminatı hakkına ve diğer merak edilenlere yer verdik.

Hem özel hem de devlet tarafında sigortalı olarak çalışan işçilerin birçok hakkı bulunur. Sağlık hizmetleri dahil olmak üzere pek çok hizmetten yararlanma hakkına sahip olan sigortalı çalışanlar, işten ayrılmaları halinde de bazı ödeme hizmetlerinden yararlanabilir.

Sigortalı olarak çalıştıkları işlerden ayrılan kişilere belirli kriterler çerçevesinde çeşitli ödemeler yapılır. Söz konusu ödemeler arasında en çok merak edilen başlıklardan biri de kıdem tazminatıdır. İstifa harici durumlar için geçerli olan ancak bazı hallerde istifa durumlarında dahi verilebilen kıdem tazminatı, işçilerin kafalarını karıştıran ayrıntılara sahiptir. Örneğin 10 yıllık çalışanların istifa etmeleri halinde kıdem tazminatı alıp alamayacakları merak edilir. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde SGK açıklamalarına dayanarak konuya ilişkin bilgilendirmelerde bulunduk. İşte ayrıntılar…

10 YILLIK ÇALIŞAN İSTİFA EDERSE KIDEM TAZMİNATI TALEP EDEBİLİR Mİ?

Kıdem tazminatından yararlanmak isteyen çalışanlar için belirlenmiş olan ilk şart istifa etmemiş olmalarıdır. En az 1 yıldır aynı iş yerinde çalışan işçi işten çıkarılması halinde kıdem tazminatından yararlanabilir. Bu, 10 yıllık çalışanları da kapsayan bir kuraldır.

10 yıldır aynı iş yerinde veyahut da işverenin sahibi olduğu diğer iş yerlerinde çalışan işçi, istifa etmesi halinde kıdem tazminatı alamaz. İşçiye yalnızca ihbar tazminatı ve senelik izin ücretleri gibi ek ödemeler yapılır.

İŞTEN ÇIKARILAN HER ÇALIŞANA KIDEM TAZMİNATI VERİLİR Mİ?

SGK kurallarına göre çalışma süresi ve aynı iş yerinde çalışma şartlarını sağlayan tüm çalışanlar, yüz kızartıcı bir suç sebebi ile işten çıkarılmadıkları sürece kıdem tazminatlarını alabilirler. En az 1 yıllık çalışma süresini dolduran işçi, işvereninden kıdem tazminatını talep edebilir.

İSTİFA HALİNDE KIDEM TAZMİNATI ÖDENEN DURUMLAR NELERDİR?

Yasalara göre istifa eden işçiye, çalışma süresi ne kadar uzun olur ise olsun kıdem tazminatı ödenmez. Ancak bu konu ile ilgili bazı istisnai durumlar bulunur.

Evlilik halinde kadınlara kıdem tazminatı hakları tanımlanır. Ancak bu hakkın söz konusu olabilmesi için kıdem tazminatı talebinin evlilik tarihinden sonraki 1 yıl içerisinde oluşturulması gerekir. Yanı sıra askerlik gibi zorunlu durumlarda da çalışanın kıdem tazminatı alma hakkı bulunur.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Güncel uygulamaya göre çalışana ödenecek olan kıdem tazminatı tutarı, brüt kazanca göre belirlenir. Çalışan, ilgili iş yerinde çalıştığı her sene için son brüt maaşını tazminat olarak alır. 2024 yılı kıdem tazminatı tavan tutarı ise 35.058,58 TL’dir.