Genel

Devlet tüp bebek masraflarını kaç yaşına kadar karşılıyor?

Bebek sahibi olmak isteyen birçok çift, devletin tüp bebek desteklerini araştırmaktadır. Peki, devlet kimlere tüp bebek desteği verir? Tüp bebek desteğinden yararlanma şartları nelerdir? İşte destek modeline dair merak edilenler…

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun birçok destek modeli bulunmaktadır. Sigortalıları, emeklileri ve diğer hak sahiplerini ilgilendiren SGK destekleri, arama motorları üzerinden de sık sık sorgulanmaktadır. Bu kapsamda her dönemde olduğu gibi bu dönemde de arama motorlarında öne çıkan SGK desteklerinden biri de tüp bebek desteğidir.

Doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftler genellikle tüp bebek yöntemine başvuruda bulunur. Bu yöntemden devlet desteği ile yararlanmak isteyen çiftler ise SGK’nın mevcut kriterlerini araştırır. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde SGK’nın tüp bebek desteğine dair birtakım bilgilendirmelerde bulunduk. İşte ayrıntılar…

SGK TÜP BEBEK ŞARTLARI NELERDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan tüp bebek tedavilerine yönelik maddi destek almak isteyenler için bazı başvuru kriterleri belirlenmiştir. Söz konusu kriterler şu şekilde sıralanabilir:

  • Resmi evliliğin olması,
  • Evlat edinilmiş çocuklar hariç ailede çocuk olmaması,
  • Eşlerden birinin en az 5 yıldır GSS’li olması ya da bakılmak ile yükümlü olunan kişi olması ve 900 günlük GSS priminin ödenmiş olması,
  • Tıbbi yöntemler ile çocuk sahibi olunamayacağını ispatlayan sağlık raporunun bulunması,
  • Son 3 yıl içerisinde diğer tedavi yöntemlerinden bir sonuç alınamamış olması,
  • Uygulamanın yapıldığı/ yapılacağı merkezin SGK ile anlaşmalı olması.

SGK TÜP BEBEK DESTEĞİ KAÇ YAŞA KADAR VERİLİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu doğal yollar ile çocuk sahibi olamayan ve yukarıda belirtmiş olduğumuz şartları sağlayan herkese tüp bebek desteği vermemektedir. Kamu kurumunun bu destek modeli çerçevesinde belirlemiş olduğu yaş kriterinin de sağlanması gerekmektedir. Buna göre ilgili şartları sağlayan kadının 23 yaşından büyük, erkeğin ise 40 yaşından küçük olması istenmektedir.

SGK TÜP BEBEK MASRAFLARININ TAMAMINI KARŞILAR MI?

Sosyal Güvenlik Kurumu tüp bebek desteği başvuruları olumlu sonuçlanmış olan kişilere belirli oranlarda yardımcı olmaktadır. Destek oranı, tüp bebek tedavisinin kaçıncı kez denendiğine göre değişmektedir. Buna göre ilk deneme için masrafların yüzde 30’u, ikinci deneme için yüzde 25’i ve üçüncü deneme için de yüzde 20’si SGK tarafından karşılanmaktadır.

SGK TÜP BEBEK DESTEK BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

SGK’dan tüp bebek desteği almak isteyen çiftlerin öncelikle tüp bebek raporu başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Bu rapor, üçüncü basamak sağlık kurumlarından (eğitim ve araştırma hastaneleri, üniversite hastaneleri) alınabilmektedir.

Nüfus cüzdanı, SGK hizmet dökümü, SGK provizyon belgesi, tüp bebek tedavisini destekleyen tahlil ve tetkik sonuçları ve evlilik cüzdanı fotokopisi gibi evraklar hazırlanarak ilgili hastaneye rapor başvurusunda bulunulmalıdır.

Değerlendirme neticesinde tüp bebek tedavisine başlanılacaktır. İlk deneme için rapor düzenlenme tarihinden itibaren 6 ay içerisinde tedaviye başlanmalıdır. İkinci deneme için 3 ay, üçüncü deneme için ise 1 ay rapor geçerlilik süresi bulunmaktadır.