Genel

İş göremezlik raporu kaç güne kadar verilir?

Çeşitli durumlar çerçevesinde hekimler tarafından düzenlenen iş göremezlik raporunun azami süresi merak edilmektedir. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde rapor süresine ve ödemelerine dair birtakım bilgilendirmelerde bulunduk. İşte ayrıntılar…

Sosyal Güvenlik Kurumu, analık, meslek hastalığı, hastalık ve iş kazası gibi durumlar dahilinde işçinin rapor almasına imkan tanımaktadır. Alınan raporların süresine bağlı olarak işçilere, raporlu oldukları günler için de ödeme yapılmaktadır.

SGK, rapor süresini belirli kriterler çerçevesinde sınırlandırmıştır. Özel sektör çalışanları ile memurlar için azami rapor süresi uygulaması farklıdır. Peki, işçi en fazla kaç günlük rapor alabilir? İşte merak edilenler…

İŞ GÖREMEZLİK RAPOR SÜRESİ NE KADAR (İŞÇİ)?

SGK hükümlerine tabi olan kişilerin iş göremezlik raporu süreleri, düzenlenen raporun içeriğine göre değişmektedir. Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş olan iş yeri hekimleri sigortalı çalışanlara bir kerede en fazla 2 günlük istirahat verebilir. Ayaktan tedaviler dahilinde tek hekim raporu doğrultusunda bir defada en çok 10 günlük rapor düzenlenebilir. Kontrol muayenesi gerekiyor ise de toplam süre 20 günü geçmemek şartı ile uzatılabilir.

İş göremezlik raporu süresinin 20 günü geçmesi durumunda rapora sebep olan durumun sağlık kurulu tarafından yeniden incelenmesi gerekmektedir. Sağlık kurunun vereceği istirahat süresi ise tedavinin başladığı tarihi takiben 6 ayı geçemez.

MEMURA EN FAZLA KAÇ GÜNLÜK RAPOR VERİLİR?

Memurlar için geçerli olan SGK kurallarına göre aylık ve özlük hakları korunarak kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli tedaviye ihtiyaç duyulan durumlar için 18 aya kadar rapor düzenlenebilir. Diğer hastalık hallerinde ise rapor süresi 12 ayı aşamaz.

İŞ GÖREMEZLİK RAPORU NEREDEN ALINIR?

İş göremezlik raporu Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan hekimler tarafından düzenlenmektedir. Devlet hastaneleri, sağlık merkezleri, aile hekimleri, iş yeri hekimleri ve özel hastaneler iş göremezlik raporu düzenleme yetkisine sahiplerdir.

RAPOR ÖDEMESİ NE KADAR?

Ayakta tedavi durumunda düzenlenen rapor için sigortalıya günlük 444,50 TL, yatarak tedavi durumunda düzenlenen rapor için ise sigortalıya yine günlük olarak 333,37 TL tutarında ödeme gerçekleştirilmektedir. Bu ödemeler, 3 gün ve daha uzun süreli raporlar için geçerlidir.