İş kazaları, ülkemizde sıklık ile karşılaşılan kaza türleri arasında yer alır. Özellikle inşaat, tersane, sanayi gibi alanlarda birçok istenmeyen durum ile karşılaşılmaktadır. Bu gibi durumlarda işçilerin ve diğer çalışanların neler yapmaları gerektiği merak edilmektedir. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde iş kazası durumlarında neler yapılması gerektiği ile ilgili bilgilendirmelerde bulunduk.
İş kazaları, sık sık gündeme gelen kaza türleri arasında yer almaktadır. Kimi zaman işverenin kimi zaman ise işçilerin ihmallerinden ötürü yaşanan kazalar, ciddi bir şekilde sonuçlanabilmektedir. Yaralanma hatta ölüm ile sonuçlanan iş kazaları, kazayı yaşayan kişi ve yakınları için çeşitli hakların doğmasına yol açar.
İş kazası yaşanması halinde neler yapılması gerektiği, her işçi tarafından mutlaka bilinmelidir. Aksi takdirde birçok haktan yararlanılamayabilir. Peki, iş kazası yaşanması halinde ne yapılmalı, nereye başvurulmalı? İş kazası neticesinde oluşan masraflar kim tarafından karşılanır? İşte konuya dair merak edilenler…
İŞ KAZASI NEREYE BİLDİRİLİR?
Bir iş yerinde herhangi bir sebepten ötürü bir kazanın yaşanması halinde bu durum mutlaka kolluk kuvvetlerine bildirilmelidir. Yalnızca ölümlü kazalar için değil yaralanma durumları için de mutlaka jandarma ya da polis ile irtibata geçilmeli, tutanak tutulması sağlanmalıdır. Aksi takdirde kazaya karışan işçi, birçok haktan yararlanamayabilir.
İŞ KAZASI SAVCILIĞA BİLDİRİLİR Mİ?
Bazı durumlarda doğru olmasa da kolluk kuvvetleri iş kazalarına yönelik tutanak tutmayabilir. Bu durumda yaşananlar bir dilekçe aracılığı ile Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilmelidir. Ek olarak kaza ile ilgili işlem yapmayan kolluk güçlerine yönelik de dilekçe hazırlanmalıdır.
İŞ KAZASI SGK’YA BİLDİRİLMELİ Mİ?
Yaşanan iş kazası, hastanelerde görev yapan kolluk kuvvetlerinin yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu’na da bildirilmelidir. Bildirim kapsamında olayı soruşturması için bir iş müfettişinin görevlendirilmesi istenmelidir. Bu bildirim, ileride alınabilecek geçici iş göremezlik ödeneği, sürekli iş göremezlik ödeneği veya malulen emeklilik hakları açısından oldukça önemlidir.
İŞ KAZASI MASRAFLARI KİM TARAFINDAN KARŞILANIR?
İş kazası geçiren çalışanın maddi ve manevi olmak üzere iki ayrı başlık altında tazminat hakkı bulunmaktadır. İşçinin çalışamadığı sürelere ilişkin tüm kazanç kayıpları ve diğer ücretler işverenden talep edilebilir. Ek olarak tüm hastane masraflarının karşılanması da istenebilir. Engellilik halinin oluşması durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan işçiye malulen emeklilik maaşı da bağlanır.
Tazminat davalarının kazanılması halinde işverenden ilgili tutar tahsil edilebilir. Hastane masrafları ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.