Ekonomi

ABD’li bankalardan dikkat çeken Türkiye analizi: Faiz tahminleri şaşırttı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın enflasyon raporu açıklamasının ardından ABD’li bankalardan ülke ekonomimize yönelik dikkat çeken tahminler geldi. Söz konusu açıklamalarda hem faiz indirimi beklentilerine hem de enflasyon tahminlerine yer verildi. İşte ayrıntılar…

Dünya genelinde yüksek enflasyon ile mücadele sürerken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın enflasyon raporu açıklaması, ekonomi gündemine bomba gibi düştü. Senenin 3’üncü raporunu geçtiğimiz günlerde yayınlayan Merkez Bankası, söz konusu raporda sene sonu enflasyon tahminlerine de yer verdi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın son raporunda yer alan tahminlere göre sene sonunda enflasyon yüzde 34 ila yüzde 42 aralığında gerçekleşebilir. 2025 yılında da enflasyonda ciddi düşüşler söz konusu olabilir. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın açıklamasına göre 2025 yılı enflasyonu yüzde 14, 2026 yılı enflasyonu ise yüzde 9 seviyelerinde gerçekleşebilir.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın enflasyon raporu açıklamasının yankıları sürerken ABD’li bankalardan ülke ekonomimize yönelik dikkat çeken tahminler geldi. Yatırım bankası Goldman Sachs ile Citi Bank, enflasyon ve faiz indirimi beklentileri ile gündeme bomba gibi düşü.

TÜRKİYE İÇİN ENFLASYON VE FAİZ İNDİRİMİ TAHMİNLERİ

Bloomberg HT’nin haberine göre ABD’li dev yatırım bankası Goldman Sachs, enflasyon tahminlerini paylaştı. Türkiye’de sene sonu enflasyonunun yüzde 36’ya kadar gerileyebileceğini öngören banka analistleri, ek olarak risklerin yukarı yönlü olduğunun da altını çizdi.

Goldman Sachs tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Haziran ve temmuz aylarında enflasyonda aşağı yönlü sürprizler görüldü. Ekonomik aktivitedeki yavaşlama ve hane halkının enflasyon beklentilerindeki iyileşme ile birlikte, senenin geri kalanın fiyat baskılarının keskin olarak yavaşlamasını bekliyoruz.”

CITI BANK’TAN TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ

Goldman Sachs’ın ardından Amerikalı bir diğer banka Citi Bank’tan da ülke ekonomimize yönelik birtakım tahminler geldi. 2025 yılı için güçlü bir dezenflasyon beklentisinin söz konusu olduğunu belirten Citi analistleri, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın kasım ayına kadar faizleri değiştirmeyeceğini ileri sürdü. Citi analistlerinin tahminlerine göre sene sonu politika faizi açıklaması, yüzde 45 olacak.