Ekonomi

Ocak 2025 memur maaşı zammı ne kadar olacak? Veriler ortaya çıktı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerinin ardından 2025 memur maaşı zammı ile ilgili yeni hesaplar yapıldı. Peki, memur maaşları yeni yılda ne kadar artacak? İşte güncel hesaplamalara dair ayrıntılar…

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası dün, senenin 3’üncü enflasyon raporunu paylaştı. Söz konusu raporda hem 2024 hem de 2025 yılı için enflasyon tahminlerine yer veren Merkez Bankası, döviz kurlarında için de uzun süre stabil görünüm öngörüldüğünü belirtti.

Merkez Bankası’nın yeni raporunda 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 38 olarak kayda geçti. Başkan Fatih Karahan enflasyonun senenin geri kalanında istikrarlı bir şekilde gerileyeceğini belirtirken yeni hesaplar ortaya çıktı. Merkez Bankası’nın enflasyon tahminini kullanan uzmanlar, 2025 yılı memur ve emekli maaşlarını tahmin etmeye çalıştı.

TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI İLAVE EDİLECEK

Habertürk Yazarı Ahmet Kıvanç, Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerini paylaşmasının ardından olası memur maaşları ile ilgili tahminlerde bulundu.

Kesin zammın 3 Ocak 2025 tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılacak olan enflasyon açıklaması ile belli olacağını belirten Kıvanç, temmuz- aralık döneminde enflasyon yüzde 10’u aşarsa memura 2025 yılı için toplu sözleşme ile önceden belirlenmiş olan artış oranının yansıtılacağını ifade etti.

MEMUR MAAŞI NE KADAR OLACAK? 2025

Merkez Bankası’nın 2024 yılı enflasyon tahmini yüzde 38 olarak açıklanmış olsa da banka söz konusu raporda tahmin aralığını yüzde 34- yüzde 42 olarak belirtmişti. Bu aralığı baz alarak birtakım hesaplamalarda bulunan Kıvanç, enflasyonun yüzde 34 olması halinde memura yalnızca yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammının yansıtılacağını vurguladı.

Enflasyonun yüzde 38 olarak gerçekleşmesi halinde enflasyon farkına ek olarak toplu sözleşme zammının da söz konusu olacağını ifade eden Kıvanç, bu durumda artış oranının yüzde 6,62 olarak uygulanacağını belirtti. Enflasyon üst sınırda yani yüzde 42 olarak açıklanırsa bu kez memur maaşlarına ocak ayında yüzde 9,71 oranında zam yapılacak. Bu oranlara ilave bir düzenlemenin yapılıp yapılmayacağı ise Ocak 2025 tarihinde netlik kazanacak.