Gündem

O isim uyardı: Emekli maaşı yüzde 35 oranında düşecek! Açıkça hesaplandı

Emekli maaşlarının gündemden düşmediği şu günlerde ekonomi yazarından dikkat çeken bir açıklama geldi. Emekli maaşlarının 2025 yılında ciddi oranda düşeceğini ileri süren o isim, milyonları endişelendirdi. İşte ayrıntılar…

Enflasyon, kur farkı ve daha pek çok olumsuz gelişme, çalışan- çalışmayan herkesin bütçesi üzerinde ciddi bir etki yarattı. Gıdadan otomobile, emlaktan teknolojik ürünlere kadar hemen her alanda yüksek oranlı zamlar ile karşılaşan tüketiciler, bütçeleri ile ayın sonunu görememeye başladı.

Hayat pahalılığının ne zaman sona ereceği milyonlar tarafından merak edilirken Sözcü Gazetesi Ekonomi Yazarı Nedim Türkmen’den emekliliği düşünenlere önemli uyarılar geldi. TÜFE’nin düştüğü yıllarda emekli olunması halinde maaşın da düşeceğini belirten Türkmen, tespitleri ile dikkat çekti. İşte ayrıntılar…

“20 BİN TL’DEN 14 BİN TL’YE DÜŞECEK”

Ekonomi piyasalarına yönelik değerlendirmeleri ile dikkat çeken Nedim Türkmen, son olarak emekli maaşlarını ele aldı. Enflasyonun düşüşe geçmiş olduğu yıllarda emeklilik dilekçesinin teslim edilmesi halinde maaşın da düşeceğini belirten Türkmen, “Yani 2024 yılında şartları sağladığınız halde emekli olmazsanız 20 bin TL emekli maaşı alabilecekken 2025 yılında 14 bin TL emekli maaşı alabileceksiniz” ifadelerini kullandı.

HESAPLARI PAYLAŞTI

2024 yılı ila 2025 yılları arasında emekli maaşları bakımından ciddi farklılıkların olacağını belirten Nedim Türkmen, bu konuya yönelik hesaplar da paylaştı. 2024 yılında emekli olan vatandaşların hem ocak hem de temmuz aylarında açıklanan artışların tamamından yararlanabileceklerini belirten Türkmen 2025 yılında ise işin farklılaşacağını ifade etti.

2024 yılında TÜİK tarafından açıklanan TÜFE’nin ve büyüme hızının yüzde 30’unun maaş hesabına dahil edildiğini belirten Türkmen, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “2025 yılında emekli olanlar açısından mevcut resmi TÜFE ve büyüme tahminleri güncelleme katsayısının yüzde 40 bandından gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Bunun aylıklara yansıması ise yüzde 30- 35 aralığında bir fark demek.”

Çalışanların ekonomik istikrarsızlık içerisinde enflasyon canavarına karşı mücadele ettiklerini belirten Türkmen, emeklilik şartlarını şu an sağlayanların dilekçeyi teslim etme noktasında daha ciddi kararlar almaları gerektiğini vurguladı.