Ekonomi

Merkez Bankası açıkladı: Enflasyonda düşüş eğilimi sürüyor, yüzde 38’e gerileyecek

Türkiye İstatistik Kurumu’nun enflasyon hesabında kullandığı parametreler tartışılmaya devam edilirken Merkez Bankası yeni bir açıklama ile gündeme geldi. Başkan Fatih Karahan enflasyon raporunu açıklayarak birtakım değerlendirmelerde bulundu. İşte ayrıntılar…

5 Ağustos tarihinde temmuz ayı enflasyon hesabını paylaşan Türkiye İstatistik Kurumu, birçok tartışmanın ateşini fitilledi. Kurumun enflasyon hesabında kullandığı parametrelerin gerçek hayat ile örtüşmediğini savunan pek çok kişi, enflasyonun açıklanandan çok daha yüksek olduğunu ileri sürdü.

Vatandaşların yanı sıra bazı uzmanlar da enflasyon hesabına dair birtakım eleştiriler ile gündeme gelirken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan yeni bir açıklama geldi. Senenin 3’üncü enflasyon raporunu paylaşan Merkez Bankası’nın ardından Başkan Fatih Karahan’dan da açıklama geldi. İşte ayrıntılar…

SENE SONU ENFLASYON TAHMİNİ GÜNCELLENDİ

Enflasyonun hem ülkemiz hem de birçok dünya ülkesi adına tehdit oluşturmaya devam ettiği şu günlerde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan yeni bir açıklama geldi. Açıklanan enflasyon raporu ile ilgili konuşan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, dezenflasyon sürecinin öngörülen şekilde ilerlediğinin altını çizdi.

Şu an için enflasyonda düşüş eğiliminin devam ettiğini belirten Başkan Karahan, Merkez Bankası’nın sene sonu enflasyon tahminini ise yüzde 38 olarak açıkladı. Ayrıca cari açıkta da gerilemenin sürdüğünü belirten Karahan, “Cari dengedeki olumlu sürecin devam edeceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

“DEZENFLASYON SÜRECİNE GİRDİK”

Açıklanan rapor üzerine konuşan ve kapsamlı bir şekilde değerlendirmelerde bulunan Başkan Karahan, önümüzdeki dönem için yıllık kira enflasyonunun azalacağının öngörüldüğünü belirtti. Kredi büyümesinde yavaşlamanın belirginleştiğini belirten Karahan, enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın da tahminler doğrultusunda olduğunu vurguladı.

Temmuz ayı verilerine bakıldığında çekirdek göstergelerdeki yükselişin sınırlı olduğunun görüldüğünü belirten Karahan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Dezenflasyon sürecine girmiş bulunmaktayız. Aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmeye devam edeceğiz. Enflasyonun senenin geri kalanında da gerileyeceğini tahmin ediyoruz.”

Senelik enflasyonun 2024 yılının sonu itibari ile yüzde 38 seviyesine gerileyeceğinin öngörüldüğünü belirten Karahan, “2025 yılının sonu için enflasyon tahmini yüzde 14, 2026 yılının sonu için ise yüzde 9 olarak belirlendi” ifadelerini kullandı.