Ekonomi

Bakan Mehmet Şimşek açıkladı: 2,5 milyar dolarlık dış finansmanda sona gelindi!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye’ye gelecek olan dış finansman ile ilgili konuştu. Sürecin arzu edilen doğrultuda ilerlediğini ve nihayet son aşamaya gelinmiş olduğunu belirten Bakan Şimşek, konuya ilişkin detayları paylaştı.

Ekonomi piyasalarında gözlenen hareketlilik, yükselişte olan enflasyon, ülkede ve ülke sınırları dışında yaşanan gelişmeler, gündelik hayat şartlarının ağırlaşmasına yol açtı. Vatandaşların alım güçlerini artırabilmek amacı ile bu süreçte pek çok uygulama hayata geçirilirken ayrıca ‘dış finansman’ başlığı da gündemden düşmemeye başladı.

Bir süre önce görüşmeleri başlamış olan dış finansman ile ilgili olarak yeni gelişmeler yaşandı. Sürece dair açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son aşamaya gelinmiş olduğunu bildirdi. İşte Bakan Şimşek’in konuya dair açıklamaları…

SOMUT ADIMLARA DİKKAT ÇEKTİ

Ekonomi programları ile paralellik gösteren projelere finansman sağlanabilmesi adına bakanlıklar ve kuruluşlar ile koordineli bir şekilde çalışıldığını belirten Bakan Mehmet Şimşek, dış finansman kuruluşlarından Türkiye’deki kurumlara proje finansmanı sağlanması kapsamında kaynak sağlamayı sürdürdüklerini ifade etti.

Uluslararası finansal kuruluşlar ile yapılan çalışmaların somut adımlara dönüştüğünü belirten Bakan Şimşek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kalkınma odaklı projeler uygun koşullu finansman ile uzun vadeli ve piyasa koşullarının altında faiz oranları ile destekleniyor. İlgili programa güven artıyor.”

İMZA İÇİN SON AŞAMAYA GELİNDİ

Asya Altyapı Yatırım Bankası’ndan deprem bölgesindeki kara yolları için 200 milyon dolar, İslam Kalkınma Bankası’ndan ise yine aynı bölgede bulunan okullar için 165 milyon dolarlık destek sağlanacağını belirten Bakan Şimşek, çalışmalarda son aşamaya gelinmiş olduğunu ifade etti.

Türkiye’ye gelecek 2,5 milyar dolarlık dış finansman için son aşama olan imza aşamasına gelinmiş olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, gelecek dönem onaylanacak olan projeler ile ilgili de bilgi verdi.

Dünya Bankası’nın onayını almış olan 4 projenin imzalanmak üzere olduğunu belirten Bakan Şimşek, toplam proje tutarının ise 1,9 milyar dolar olduğunu ifade etti. Verilecek olan kaynak ile neler yapılacağını da açıklayan Bakan Şimşek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Taşkın ve kuraklık ile ilgili tedbirlerin alınması, kamu binalarının enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik yatırımların yapılması, deprem bölgesinde küçük sanayi sitelerinin yeniden inşa edilmesi ve finansman olanaklarının artırılarak kadınların ve gençlerin ekonominin yeşil sektörlerinin yarattığı işlere erişimlerinin kolaylaştırılması hedefleniyor.”