Ekonomi

Kiracılar kahrolacak! Ağustos ayı kira artış oranı belli oldu

Kira artış sınırı düzenlemesinin sona ermesinin ardından milyonlarca kiracı köşeye sıkıştı. Azami kira artış oranlarını yakından takip eden kiracıları ilgilendiren resmi açıklama, birkaç saat önce yapıldı. İşte ayrıntılar…

Enflasyon ile mücadele kapsamında alınan önlemler arasında yer alan kira artış sınırlaması, geçtiğimiz ayın başı itibari ile sona ermişti. Kiracıları enflasyona karşı koruyabilmek amacı ile bir süredir uygulanan yüzde 25’lik kira artış sınırının sona ermesinin ardından gözler güncel rakamlara çevrildi.

1 Temmuz 2024 tarihinde sona eren yüzde 25’lik azami kira artış oranı uygulamasının ardından Türkiye İstatistik Kurumu’ndan yeni bir açıklama geldi. Bu sabah saatlerinde yapılan temmuz ayı enflasyon verileri açıklamasının ardından azami kira artış oranı resmen hesaplandı. İşte Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan o açıklama ve merak edilen diğer ayrıntılar…

TEMMUZ 2024 ENFLASYON VERİLERİ

Her ay olduğu gibi bu ay da bir önceki ayın enflasyon verilerini hesaplayan Türkiye İstatistik Kurumu, son rakamları açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi açıklamasına göre Haziran 2024 tarihinde yüzde 1,64 olarak hesaplanan aylık enflasyon, temmuz ayında yüzde 3,23’e yükseldi. Senelik enflasyon ise yüzde 61,78 olarak kayda geçti.

AĞUSTOS AYI KİRA ARTIŞ ORANI AÇIKLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun bu sabah saatlerinde yapmış olduğu enflasyon açıklamasının ardından gözler kira artış oranına çevrildi. Ağustos 2024’te ev sahiplerinin kiralara ne kadarlık bir oranda zam yapabilecekleri merak konusu oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan bilgilere göre TÜFE rakamlarının 12 aylık ortalaması yüzde 65,93 olarak hesaplandı. Bu oran aynı zamanda ağustos ayında uygulanabilecek azami kira artış oranını da temsil ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından örnek kira hesaplama tablosu da oluşturuldu. Son rakamlara göre örnek kira artış tablosunun ayrıntıları şu şekilde:

  • Konut kirası: 15 bin TL
  • Kira artış oranı: Yüzde 65,93
  • Ağustos ayı kira artış tutarı: 9.889,5 TL
  • Ağustos ayı kira tutarı: 24.889,5 TL