Ekonomi

Bakanlıkta kayıt dışılık ile mücadele mesaisi! Bakan Şimşek açıkladı

Vergi düzenlemelerinin gündemden düşmediği şu günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten dikkat çeken açıklamalar geldi. İşte Bakan Şimşek’in sosyal medya hesabı üzerinden yayınlamış olduğu o paylaşıma dair ayrıntılar…

Geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu bir açıklamada ‘Vergilendirilmemiş hiçbir alan bırakmayacağız’ ifadelerini kullanan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son olarak sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı bir paylaşım ile dikkat çekti.

Son dönemlerde konuşulan vergi düzenlemeleri kapsamında çok kazanandan çok, az kazananda az vergi alınacağı belirtilmişti. Bu uygulamanın diğer uygulamalara göre çok dahil olacağı düşünülürken Bakan Şimşek’in son paylaşımı gündeme bomba gibi düştü. Kayı dışılığa dikkat çeken Bakan Şimşek, etkin mücadelenin devam edeceğini bildirdi. İşte ayrıntılar…

“SÜRECİ KONTROLE DİYORUZ”

Sosyal medya hesabı üzerinden yayınlamış olduğu bir paylaşımda kayıt dışılığa dikkat çeken Bakan Şimşek, bu duruma karşı önlemlerin alındığını ve etkin yöntemlerin geliştirildiğini ifade etti.

Büyük işletmelerin gerçek üretimlerini tespit edebilmek amacı ile yoğun bir inceleme sürecinin söz konusu olduğunu belirten Bakan Şimşek, “Hammaddeden nihai ürüne giden süreci kontrol ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Dürüst mükelleflere her daim destek vereceklerini belirten Bakan Şimşek, “Risk analizlerimiz ile kayıt dışılıkla yoğun mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

6 MİLYAR TL’LİK CEZA

Bakan Şimşek’in kayıt dışılık ile mücadelenin etkin bir şekilde devam ettiğini açıklamasının ardından rekor tutarda cezalar kayda geçti.

Vergi Denetim Kurulu tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde tütün ürünleri imalatı ile uğraşan bir firma için randıman analizi ve kaydi envanter çalışması kayda alındı. Sigara üretim bantlarının kapasiteleri ve çalışma saatleri göz önünde bulunduruldu ve bu doğrultuda işletmenin doğal gaz, sigara filtresi ve tütün tüketimi verileri de hesaba dahil edildi.

Uzmanların yaptıkları incelemeler neticesinde ilgili işletmede kayıt dışı kazanç tespit edildi. Bazı belgelerin yasal defter kayıtlarına ve beyanlara dahil edilmediğini tespit eden yetkililer, inceleme neticesinde firmaya 6 milyar TL tutarında vergi cezası kesti.

Kurumlar, özel tüketim, katma değer vergileri ile geçici verginin de eksik ödenmiş olduğunun tespit edildiği firmanın 6 milyar TL’lik vergi borcunun, gecikme zamları ile birlikte daha da yükseleceği tahmin ediliyor.