Gündem

Emekli zam farkı için tarih verildi: Bazıları 2500 TL, bazıları 20 TL alacak

2500 TL’lik maaş farkının ne zaman yatırılacağını merak eden emeklilere, Sosyal güvenlik Kurumu’ndan müjdeli haber geldi. Kurum, emekli zam farkı için tarih vererek hesabı gözler önüne serdi. İşte ayrıntılar…

Zorlu ekonomik şartlar her kesimden vatandaşın bütçesini etkilemeyi sürdürürken bu süreçten en çok etkilenenler arasında emekliler de yer aldı. Asgari ücretin 17 bin 2 TL seviyesine yükseltilmiş olduğu sene başında en düşük taban aylıkları 10 bin TL’ye yükseltilen emekliler, o günden bu yana ek düzenlemelerin yapılması için taleplerini dile getirmeye devam ediyorlar.

Emekli maaşlarına son olarak temmuz ayının başında zam yapılmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 6 aylık enflasyonun ardından yüzde 24,73 oranında maaş zammı alan emeklilerin en düşük taban aylıkları da 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye yükseltilmişti.

Emekli maaşlarını içeren teklifin henüz Türkiye Büyük Meclisi’nden geçmiş olmasından ötürü temmuz ayı maaşları eksik yatırıldı. Bu durumun ardından zam farklarının ne zaman hesaplara tanımlanacağı merak konusu olurken Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yanıt geldi.

Resmi kaynakları aracılığı ile bir açıklama yayınlayan Sosyal Güvenlik Kurumu, milyonların merak ile beklediği zam farkı ödemelerinin hafta içi itibari ile yapılacağını bildirdi. Peki, kim, ne kadarlık bir farktan yararlanacak? İşte konuya dair merak edilenler…

FARK ÖDEMELERİ İÇİN TARİH VERİLDİ

Taban aylıkların yükseltilmesinin hemen ardından yakın takip altına alınan Sosyal Güvenlik Kurumu merak ile beklenen açıklamasını yayınladı. Kurumun resmi kaynakları aracılığı ile yayınlanmış olan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “2024 Temmuz ödeme dönemi itibari ile en düşük emekli aylığı 12 bin 500 TL’ye yükseltildi. Fark aylık ödemelerinizi 7 Ağustos 2024 tarihinde hesabınızdan çekebilirsiniz.”

KİME, NE KADAR ÖDENECEK?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çarşamba günü maaş farklarını yatıracağını öğrenen birçok emekli, kimin hesabına, ne kadarlık bir ödemenin yansıtılacağını merak etti.

Mevzuata göre ocak- haziran döneminde en düşük emekli maaşını alan yani hesabında 10 bin TL’yi görüntüleyen emeklilere, temmuz- aralık döneminde 12 bin 500 TL’lik ödeme yapılacak. Kişinin kök maaşı neyse o tutarın üzerine yüzde 24,73’lük bir artış uygulanacak. Sonrasında ise ortaya çıkan tutarın üzerine yüzde 4’lük bir ödeme eklenecek. Maaşı 12 bin 500 TL’nin altında kalanlar bu rakama tamamlanacak. Yani kimi emekliler 20 TL, kimi emekliler ise direkt olarak 2 bin 500 TL’lik fark ödemesinden yararlanacak.