Ekonomi

Uzman isimden dolar açıklaması: 42 TL olsa daha iyi olur

Savaş riskinin doğması ile birlikte dolarda yukarı yönlü hareketlilik hızlanırken uzman isimden yıl sonu tahmini geldi. İşte dolar kuruna dair son gelişmeler…

Bir süredir çok çeşitli faktörlere bağlı olarak yüksek seviyelerden işlem gören dolar kuru, son olarak dün akşam yaşanan hareketlilikten nasibini aldı. İran’ın ‘savaş’ temalı açıklamalarının ardından dolar kurunda yukarı yönlü hareketlilik hızlanırken şu saat itibari ile 33,23 TL’lik bir seviye kayda geçti.

Yeni güne yüzde 0,43’lük bir artış ile başlayan dolar kuru, yatırımcıların ve potansiyel yatırımcıların yanı sıra sade vatandaş tarafından da yakın takip altına alındı. Dolar kurunun gündelik hayatı hangi oranda etkilediğinin bilincinde olan pek çok kişi, yaşanan gelişmelerin ardından bir hayli tedirgin oldu.

Dolar kurunda gün içerisinde neler yaşanacağı merak konusu olurken uzman bir isimden döviz kuruna yönelik birtakım değerlendirmeler geldi. Ekonomi Uzmanı Mert Başaran Ekol TV’de dolar kuruna yönelik görüşlerini paylaştı.

“KUR GERÇEKÇİ SEVİYEDE OLMALI”

Dolar kuruna yönelik değerlendirmelerde bulunan Ekonomi Uzmanı Mert Başaran, döviz kurunun gerçekçi seviyelerde olması gerektiğini savundu. Aksi takdirde ülkenin altına dinamit döşenmiş olacağını belirten Başaran, sene sonu tahminlerini kast ederek “37 diyen var, 36 diyen var. İyimser olarak 32 diyen var. Yani benim tahminim, ben tahmin etmek istemiyorum” ifadelerini kullandı.

“İYİMSER OLMAMALI”

Dolar kurunu faiz politikasının belirlediğini ifade eden Mert Başaran, Bakan Mehmet Şimşek’in faizi çok düşürmesi halinde doların 50 TL’ye dahi ulaşabileceğini belirtti.

Faizin uzun süre boyunca aynı seviyede kalması halinde doların bugünkü seviyesine yakın seviyelerden işlem göreceğini belirten Başaran, bu durumun pek de sağlıklı olmayacağını ifade etti.

“Doların yıl sonuna doğru 40- 41- 42 TL’yi görmesi ülke için daha iyi” ifadelerini kullanan Mert Başaran, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Böyle kalırsa, bu kur ile kalırsa, daha önce de söylemiştim turizmci de iş yapamaz, restoranlar da iş yapamaz, evler de satılamaz, fabrikalar da kapanır.”

Kurun aynı seviyede tutulmasının yalnızca yurt dışında parası olup ülkeye yüksek faiz ile para getiren bankerlerin işlerine yarayacağını belirten Başaran, düşük seviyelerin aslında iyi olmadığını vurguladı. Bazı uzmanların iyimser tahminlerini tasvip etmediğini de belirten Başaran, “38 bir derece daha iyi. Ne kadar yukarı, 41- 42 ‘ye yakın olması en gerçekçi rakam. Olması gereken bu diyeyim” ifadelerini kullandı.