Çin, Küresel Karbon Emisyonları Sahnesinde Oyuna Dahil Oluyor:
2021'de Çin, dünyanın en büyük ETS'sini hayata geçirirken, AB ve Birleşik Krallık'ta karbon piyasaları belirsizliklerle karşı karşıya. Bu yazıda, küresel emisyon ticaret sistemlerinin mevcut durumu ve geleceği üzerine bir derinlemesine inceleme yapılacaktır.
2021 yılında, Çin fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan küresel karbon emisyonlarının yaklaşık yedide birini kapsayan, düzenlenmiş emisyonlar açısından dünyanın en büyük Emisyon Ticaret Sistemini (ETS) başlatarak çevresel sürdürülebilirlik konusunda önemli bir adım attı. Yeni bir rapora göre, bu yeni başlayan pazar birçok zorlukla karşılaşmasına rağmen Çin’in ETS’si hedeflerine büyük ölçüde ulaşmayı başardı. Bu gelişme, küresel karbon emisyonları mücadelesinde önemli bir gelişme olarak görülüyor.
Öte yandan, AB, hem ticaret hacmi hem de değer açısından dünyanın en büyük karbon piyasasını temsil etmeye devam ediyor. Fakat, blok, küresel karbon piyasası vadeli işlemleri ve açık artırma hacimlerinin %75’ini talep ederek hakimiyeti azaltmaya başladı. Bu oran, 2017 yılında neredeyse %90 iken, şimdi yaklaşık 8 milyar tahsisatla birlikte daha düşük bir seviyeye indi.
Birleşik Krallık’ta Karbon Fiyatlarındaki Düşüş Alarm Veriyor
Birleşik Krallık’ta ise, Citi’nin Ağustos ayında hükümetin ülkenin emisyon ticaret sisteminde reform yapma yönündeki “siyasi hırs eksikliği” nedeniyle karbon izin fiyatlarının neredeyse %50 oranında düşebileceği konusunda uyarısı dikkat çekiyor. Citi’ye göre, krediler Birleşik Krallık’ın karbon piyasası için açık artırma rezerv fiyatı olan metrik ton başına 22 £’a (28 $) düşebilir. Bu yılın başından itibaren kredilerin maliyeti %42 düşerek 40,50 £’a geriledi, bu da Avrupa Birliği pazarındaki benzer sözleşmelerin neredeyse yarısı seviyesinde.
İngiltere Hükümetinin Emisyon Piyasasındaki Reform Planları
İngiltere’de, hükümetin ülkenin emisyon piyasasında reform yapma planlarını açıklamasının ardından kirlilik haklarının maliyeti iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Yeni teklifler, haklara ilişkin tavanı 2030 yılına kadar yaklaşık %30 oranında sıkılaştırıyor. Aynı zamanda, sektörün CO2 emisyonunu etkili bir şekilde daha ucuz hale getirmek için 2024’ten 2027’ye kadar yaklaşık 54 milyon tahsisatın serbest bırakılmasını da öngörüyor.
Başbakan Rishi Sunak, Muhafazakar Parti’nin yeşil politikaların hane halkının mali durumuna zarar vereceği yönündeki artan endişeleri nedeniyle Kuzey Denizi’nde yüzlerce yeni petrol ve gaz üretim lisansı vermeyi taahhüt etti. Bu durum, İngiltere’nin karbon emisyonlarını kontrol altına alma hedeflerini ciddi şekilde tehlikeye atabilir