Dünya

ABD, Orta Doğu’da Güç Gösterisi: İsrail’e Destek ve Yeni Asker Sevkiyatı

Amerika Birleşik Devletleri'nin, İsrail'in Gazze'deki operasyonlarına destek verirken aynı zamanda bölgeye yeni asker ve hava savunma sistemleri sevk etmesi, Washington'ın Orta Doğu'daki duruşunu ve bölgesel politikalarını bir kez daha gündeme taşıyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İsrail’in Gazze’deki katliamlarına koşulsuz destek sağlamaya devam ediyor. Hamas’ın baskınını bahane ederek Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdüren İsrail, sivil hedeflere yönelik saldırıları 20 gün boyunca sürdürdü. ABD’nin bu saldırılara olan açık desteği, bölgesel ve uluslararası arenada tartışmaları alevlendiriyor.

ABD yönetimi, bir yandan İsrail’e destek olurken diğer yandan da Orta Doğu bölgesine askeri sevkiyatlarını artırıyor. Washington, Akdeniz’e savaş gemileri gönderirken, bu kez de 900 askerle birlikte yeni hava savunma sistemlerinin bölgeye konuşlandırılacağını duyurdu. Amerika Birleşik Devletleri Merkezi Kuvvetler Komutanlığı, ilk kuvvet duruşunu duyurduktan bu yana yaklaşık 900 askerin konuşlandırma sürecinde olduğunu doğruladı.

Hedef: Bölgesel Güvenliği Artırmak mı, Yoksa Gözdağı Vermek mi?

Bu sevkiyatın ardından, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğ General Patrick Rider, Suriye ve Irak’ta ABD üslerine yönelik 16 saldırının yaşandığını ve bölgeye ek hava savunma sistemleri gönderileceğini belirtti. Yüksek irtifa hava savunma bataryaları, Patriot ve Avenger bataryaları ile ilgili diğer hava savunma sistem unsurları da bölgeye konuşlandırılacak. Amerikalı komutan, bu askerlerin İsrail’e gitmeyeceğini özellikle belirtti, fakat detaylı konuşma yerlerini açıklamaktan kaçındı.

Amerikan yönetiminin bu hamlesi, bölgede dengeleri nasıl etkileyecek ve ABD-İsrail ilişkilerini nasıl şekillendirecek, zaman gösterecek. Washington’ın Orta Doğu politikaları ve İsrail’e olan desteği, bölgesel güç dengelerini ve uluslararası ilişkileri derinden etkileyebilir.