Ekonomi

Petrol fiyatları 82,5 dolara kadar gerileyerek 5 haftanın en düşük seviyesini gördü!

Petrol fiyatları bu hafta sert bir düşüş yaşadı. Yüksek faiz oranları, düşük talep ve artan benzin stokları petrol piyasası üzerinde baskı yarattı. OPEC+ ise arz kesintilerini sürdürüyor. Petrol fiyatlarının gelecekte nasıl değişeceği konusunda farklı görüşler var.

Petrol piyasası, yüksek faiz oranlarının ve düşük talebin etkisiyle bu hafta sert bir düşüş yaşadı. WTI ham petrol vadeli işlemleri Perşembe günü varil başına 82,5 dolara kadar gerileyerek beş haftanın en düşük seviyesini gördü. Bu, bir önceki gün %5,6 oranında değer kaybeden petrolün ikinci gün üst üste düştüğü anlamına geliyor.

Faiz oranları petrol piyasasını baskılıyor

Petrol fiyatlarındaki düşüşün arkasındaki ana faktör, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını artıracağı beklentisi. Fed Başkanı Jerome Powell, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, enflasyonun yüksek seyretmesi nedeniyle faiz artırımının daha erken olabileceğini söyledi. Bu da petrol talebini olumsuz etkileyebilecek bir küresel ekonomik yavaşlamaya yol açabilir.

Benzin stokları ve talebi artıyor

Petrol fiyatlarındaki düşüşe katkıda bulunan bir diğer faktör de ABD’de benzin stoklarının ve talebinin artması. Enerji Bilgi İdaresi (EIA) verilerine göre, ABD’de benzin stokları geçen hafta 13,6 milyon varil artarak 2022’nin ilk haftasından bu yana en büyük artışı kaydetti. Aynı zamanda, dört haftalık ortalama benzin talebi 1998’den bu yana yılın bu zamanındaki en düşük seviyeye geriledi. Bu da ABD’de benzin arzının talebi aştığını gösteriyor.

OPEC+ arz kesintilerini sürdürüyor

Arz tarafında ise OPEC+, Suudi Arabistan ve Rusya’nın gönüllü arz kesintilerini yıl sonuna kadar uzatma kararının ardından grubun petrol üretim politikasında herhangi bir değişiklik yok. OPEC+, küresel petrol piyasasının dengelenmesi için günlük 5,8 milyon varil arz kesintisi yapmaya devam ediyor. Suudi Arabistan ise kendi payından ek olarak günlük 1 milyon varil kesinti yapıyor. Rusya ise Eylül ayında getirdiği akaryakıt ihracat yasağını kaldırmak için belirlenmiş bir son tarih olmadığını açıkladı.

Petrol fiyatları nasıl değişecek?

Petrol fiyatlarının gelecekte nasıl değişeceği konusunda farklı görüşler var. Küresel makro modelleri ve analistlerin beklentilerine göre ham petrolün bu çeyreğin sonunda 93,19 USD/BBL seviyesinden işlem görmesi bekleniyor. İleriye baktığımızda ise 12 ay içinde 100,98 seviyesinde işlem göreceğini tahmin ediyoruz. Ancak petrol piyasası üzerindeki belirsizlikler devam ediyor. Talep tarafında koronavirüs salgını, ekonomik büyüme ve enerji geçişinin etkisi olacak.

Arz tarafında ise OPEC+ kararları, ABD kaya petrolü üretimi ve jeopolitik riskler rol oynayacak.