Ekonomi

ABD Hazine tahvillerinin getirisi yükselişini durdurdu, hisse senetleri toparlandı

ABD Hazine tahvillerinin getirisi 16 yılın zirvesine ulaştıktan sonra geriledi. ADP raporu özel sektör istihdamının büyüme beklentilerin altında arttığını gösterdi. Hisse senedi vadeli kontratları ise raporun ardından toparlandı.

ABD Hazine tahvillerinin getirisi, Salı günü 16 yılın en yüksek seviyesi olan %4,8’e ulaştıktan sonra geriledi. ADP raporu özel sektör istihdamının büyüme beklentilerin altında arttığını gösterdi. Hisse senedi vadeli kontratları ise raporun ardından toparlandı.

Hazine getirileri neden yükseldi?

ABD Hazine tahvillerinin getirisi, son dönemde Fed’in faiz artırım beklentilerinin artması ve nötr borçlanma maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle yükselişe geçti. Fed’in fon faizlerini uzun bir süre yüksek tutacağı görünümü, enflasyon baskısının devam etmesi ve ekonomik büyümenin güçlü kalmasıyla desteklendi.

Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta yaptığı açıklamada, Fed’in varlık alım programını bu yıl sonlandıracağını ve faiz artırımına hazır olduğunu söyledi. Powell, nötr faiz oranının %2,5 civarında olduğunu ve bu orana ulaşmak için üç yıl gerekebileceğini belirtti.

Hazine getirilerindeki yükselişe katkıda bulunan bir diğer faktör de, ABD hükümetinin 3,5 trilyon dolarlık sosyal harcama paketini Kongre’den geçirmeye çalışması oldu. Paketin finansmanı için daha fazla borçlanma yapılması ve bütçe açığının artması bekleniyor.

ADP raporu ne gösterdi?

ADP raporu, ABD özel sektörünün Eylül ayında 89 bin iş eklediğini gösterdi. Bu rakam, Ocak 2021’den bu yana en düşük seviye oldu ve piyasa beklentisi olan 153 binin oldukça altında kaldı. Rapor, işgücü piyasasının Delta varyantının yayılması ve tedarik zinciri sorunlarının etkisiyle soğuduğunun bir işareti olarak yorumlandı.

ADP raporunun ardından Hazine getirileri ve dolar geriledi. Bu da hisse senetlerine bir miktar destek sağladı. Cuma günü açıklanacak olan resmi istihdam raporunda da zayıf bir performans bekleniyor. Piyasa beklentisi, ABD ekonomisinin Eylül ayında 400 bin iş eklediği yönünde.

Hisse senetleri nasıl tepki verdi?

Hisse senedi vadeli kontratları, ADP raporunun ardından toparlandı. S&P 500 ve Dow Jones kontratları yaklaşık %0,2, Nasdaq 100 ise %0,5 artış kaydetti. Piyasalar, Fed’in para politikasındaki sıkılaştırma sürecini nasıl yöneteceğine ilişkin belirsizliklerle karşı karşıya.

Günün ilerleyen saatlerinde ISM Hizmetleri PMI ön planda olacak ve oynaklığın devam etmesi bekleniyor. ISM Hizmetleri PMI, Ağustos ayında 61,7 seviyesinde rekor kırmıştı. Eylül ayında ise 59,9 seviyesine gerilemesi öngörülüyor.

Kurumsal açıdan bakıldığında Apple hisseleri, KeyBanc’ın notunun “fazla ağırlık”tan “sektör ağırlığına” düşürülmesinin ardından piyasa öncesi işlemlerde %0,5 düştü. KeyBanc, Apple’ın iPhone 13 satışlarının beklentilerin altında kalabileceğini ve tedarik zinciri sorunlarının karlılığı olumsuz etkileyebileceğini belirtti.