Genel

Deprem bölgesinde kış hazırlığı ve yerinde ayrışma sorunu

Mesih Şahin, TBMM Genel Kurulu’nda deprem bölgesindeki kış hazırlığı ve yerinde ayrışma sorunu ile ilgili konuştu. Şahin, ağır hasarlı binaların yıkımında yaşanan gecikmeleri ve eğitim öğretim faaliyetlerindeki eksiklikleri eleştirdi.

İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, deprem bölgesinde yaşayan vatandaşların kışa hazır olmadığını, ağır hasarlı binaların yıkımında yaşanan aksaklıkları ve eğitim öğretim faaliyetlerindeki eksiklikleri TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getirdi.

Şahin, deprem bölgesindeki konteyner kentlerin kışa hazır olmadığını belirterek, “Bakın, yarın yağmur yağacak. Burada bölge milletvekillerimiz var. Deprem bölgesi, konteyner kentler kışa hazır değil. Bunun altını özellikle çiziyorum. Biz burada yarın, o yağmur yağdığında, o mağduriyetler olduğunda yeniden bu konuları konuşmak istemiyoruz. Yetkililer önlemlerini alsın istiyoruz.” dedi.

Şahin, şehirlerdeki en önemli sorunlardan birisinin ağır hasarlı binaların önemli bir bölümünün hâlâ yıkılmamış olması olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Malatya, 36 bin yıkılacak bina var, şu anda 30 bin bina hâlâ duruyor. Arkadaşlar, yerinde ayrışma önemli bir sorun, yerinde ayrışma. Yani firmalar döküm alanlarında değil de doğrudan hafriyat alanlarında, şehrin içerisinde demirleri alıp değerlendirmek için yerinde ayrışma diye bir şey yapıyorlar ve bu, süreci uzatan bir şey.

Bu, sağlık açısından sorunlu bir şey, asbest sorununu ortaya çıkaran bir şey. Arkadaşlar, alt yapıya zarar veren bir şey. Yerinde ayrışmalara valiliklerin el atıp firmalara bölgelerde yerinde ayrışma yaptırmaması, döküm alanında ayrışma yaptırması gerekiyor. Önemli sorunlardan birisi de bu arkadaşlar.”

Şahin, eğitim öğretim faaliyetlerinde de önemli eksiklikler olduğunu ifade ederek, “Bazı okulların yıkılması, ağır hasarlı olması nedeniyle öğrencilerin başka okullara kaydırılması sınıftaki öğrenci sayısını arttırmış ve bu da nitelikli eğitim sorununu ortaya çıkarmıştır. Nitelikli öğretmenlerimizin, nitelikli insan kaynağımızın tayin hakkını kullanarak başka illere gitmesi kamu hizmetinde de büyük aksamalara sebep olmaktadır.” diye konuştu.