Gündem

Başarır’dan Merkez Bankası ve Enflasyon Eleştirisi

Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Merkez Bankası Başkanı’nın para politikasını eleştirdi ve emekli, memur, işçi ve öğrencilerin enflasyon karşısındaki durumunu gündeme getirdi.

Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Plan ve Bütçe Komisyonunda Merkez Bankası Başkanı’nın uyguladığı para politikasını eleştirdi. Başarır, Cumhurbaşkanı’nın “Faiz sebepse enflasyon sonuç.” tezini hatırlattı ve bu uygulamanın faturasını sokakta, pazarda insanların ödediğini söyledi.

Enflasyon Yüzde 60’ın Üzerine Çıktı

Başarır, TÜİK’in enflasyonun yüzde 60’ın üzerine çıktığını açıkladığını belirtti. Bu durumda emekliye ve memura verilen zamların eridiğini ifade etti. Başarır, “Bugün ilk kez bu hafta Meclis çalışıyor. Bu Parlamentonun görevi toplumun tüm kesimlerinin en temel sorunlarını çözmektir. Uluslararası anlaşmalar önemli, konuşalım ama neden emekli ve memurların maaşları, durumu, enflasyon karşısındaki ezilen kesimin hâlini konuşmuyoruz? Niye onun için torba yasaya da bir yasa gelmiyor?” diye sordu.

Açlık Sınırı 14 Bin Lira

Başarır, bugün açlık sınırının 14 bin lira civarında olduğunu, emekli maaşının ise 7.500 lira olduğunu vurguladı. Bu durumun Meclis için de saray için de yönetim için de iktidar için de bir utanç meselesi olduğunu söyledi. Başarır, “Bugün buradaki tüm gruptaki milletvekilleri biliyor ki 7.500 lirayla bir emeklinin, bir ailenin geçinebilme şansı yok ama biz bugün bunu burada konuşmuyoruz.

Evet, isterdik biz Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak Meclisi bununla açalım emekliyi, memuru, işçiyi, öğrenciyi bir parça rahatlatalım ama bunu yapmıyoruz. Neyi bekleyeceğiz? Ocağı. Ocağa kadar insanlar yaşayabilecek mi? Çocuklarımızı okullarda doyuramıyoruz, emeklimizi doyuramıyoruz, memurun maaşı erimiş.” dedi.

Mahkeme Kapılarında Barınma Sorunu

Başarır, milyonlarca insanın mahkeme kapılarında barınma sorununu çözemediğini de dile getirdi. Bu sorunların hiçbirinin Mecliste konuşulmadığını söyleyen Başarır, tüm grupların bu konularda önerge verdiğini ancak kabul edilmediğini belirtti. Başarır, “Bunlar sarayda konuşulmuyorsa Mecliste konuşulmayacaksa nerede konuşulacak?

Gerçekten utanç verici bir manzara, bu, Meclisin sorunu. Yarın, belki en geç önümüzdeki hafta emeklinin sorununu, memurun sorununu, bu maaş sorununu bu Mecliste çözelim, çözelim.” diye konuştu.