Ekonomi

Avrupa hisse senetleri ABD faiz oranlarındaki artış beklentileri ve Avro Bölgesi’ndeki yavaş büyüme endişeleri nedeniyle düştü

Avrupa hisse senetleri, ABD faiz oranlarındaki artış beklentileri ve Avro Bölgesi’ndeki yavaş büyüme endişeleri nedeniyle Salı günü düştü. Frankfurt’taki DAX 40 endeksi altı ayın en düşük seviyesine geriledi.

Avrupa’nın önde gelen hisse senedi endeksleri Salı günü negatif bölgeye geriledi. ABD faiz oranlarının uzun süre yüksek kalacağı beklentileri ve Avro Bölgesi’ndeki yavaş büyüme endişeleri, yatırımcıların risk iştahını azalttı.

DAX 40 endeksi altı ayın en düşük seviyesine geriledi

Frankfurt’taki DAX 40 endeksi, faiz oranlarına duyarlı kamu hizmetleri ve madencilerin hisselerindeki düşüşten kaynaklanan baskı altında kalarak %1 düşüşle 15.100 puanla altı aydan uzun sürenin en düşük noktasına geriledi. Endeks, son bir haftada %4’ten fazla değer kaybetti.

Pan-Avrupa STOXX 600 endeksi de %0,9 düşüşle 442 puana gerileyerek Mart ayından bu yana en düşük seviyesini gördü. Endeks, Eylül ayında %3,5’ten fazla düştü.

ABD doları ve tahvil getirileri yükseldi

ABD doları ve tahvil getirileri, ABD faiz oranlarının uzun süre yüksek kalacağı beklentileriyle yükseldi. En son veriler, Ağustos ayında ABD’de iş açılışlarında beklenmedik bir artış olduğunu ortaya koydu. Bu veri, Fed’in agresif politika sıkılaştırma önlemlerine rağmen işgücü piyasasının gücünü daha da vurguladı.

ABD dolar endeksi, Salı günü %0,2 artarak 93,6 seviyesine yükseldi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi ise %1,37’ye çıkarak iki haftanın en yüksek seviyesini gördü.

Deutsche Bank Avro Bölgesi için büyüme tahminini düşürdü

Öte yandan Deutsche Bank, Avro Bölgesi için 2023 ekonomik büyüme tahminini %0,4’e düşürdü. Banka, ikinci yarıda bölgede hafif bir durgunluğun göz ardı edilemeyeceği yönündeki endişesini dile getirdi. Banka, Avro Bölgesi’nin Covid-19 salgınından tam olarak kurtulamadığını ve tedarik zinciri sorunları, enerji fiyatlarındaki artış ve siyasi belirsizliklerin büyümeyi olumsuz etkilediğini belirtti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ise geçen hafta yaptığı açıklamada, ECB’nin varlık alım programını azaltmaya başlayacağını ancak bunun parasal sıkılaştırma anlamına gelmediğini söyledi. Lagarde, enflasyonun geçici olduğunu ve orta vadede hedefin altında kalacağını savundu.