Genel

Kahramanmaraş’ta deprem sonrası yeni dönem!

Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Demir, Mecliste kadın haklarına yönelik saldırıları eleştirdi. Demir, çok eşli vekillerin kadınları aile dışında bir varlık saymadığını, çocuk yaşta evlendirmeleri meşrulaştırmaya çalıştığını ve şiddet mağduru kadınların vebalini ödeyemeyeceklerini söyledi.

Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Demir, Mecliste yaptığı konuşmada kadın haklarına yönelik saldırıları sert bir dille eleştirdi. Demir, toplumsal cinsiyet eşitliği kavramını öcüleştiren, kadınların hayatları ve kazanımları üzerinden protokoller yapan ve seçim propagandalarında kadın haklarını hedefe koyan vekilleri kınadı.

“Kadınları aile dışında bir varlık saymıyorlar”

Demir, kadınların şiddete boyun eğmesini ve mutlak itaatini ailenin huzuru olarak gören vekillerin kadınları aile dışında bir varlık saymadığını söyledi. Demir, “Bu vekiller çocuk yaşta evlendirmelerle ilgili utanmadan ‘Neye göre, kime göre çocuk?’ diyebiliyor, meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Bu vekiller kadınların eğitim hakkından evlenme yaşına, güvence altına alınmış tüm haklarını tartışmaya açıyorlar.” dedi.

“Bu Mecliste çok eşli vekil var”

Demir, erkek çok eşliliğini meşrulaştırmak isteyen vekillerin bu Mecliste canlı kanıt olarak bulunduğunu belirtti. Demir, “Bu Mecliste çok eşli vekil var arkadaşlar, çok eşli vekil. Bu vekillerin yasal olarak birden fazla eşi olduğunu biliyoruz.

Bu vekillerin yasal olmayan eşleri olduğunu da biliyoruz. Bu vekillerin yasal olmayan çocukları olduğunu da biliyoruz. Bu vekillerin yasal olmayan mal varlıkları olduğunu da biliyoruz.” diye konuştu.

“Şiddet mağduru kadınların vebalini ödeyebilecek misiniz?”

Demir, siyaseten hakları tartışmaya açıldığı için yasayı uygulaması gerekenlerin ayak sürüdüğü için şiddete maruza kalmaya devam eden, hatta canından olan yüz binlerce kadının sorumluluğunu sordu.

Demir, “Şu an izleyici sıralarında gözlerini Meclise dikmiş kadınlar adına soruyoruz: Siyaseten hakları tartışmaya açıldığı için yasayı uygulaması gerekenler ayak sürüdüğü için şiddete maruza kalmaya devam eden, hatta canından olan yüz binlerce kadının vebalini ödeyebilecek misiniz? Bu Meclis bu sorumluluğun altından kalkabilecek mi? Bu Meclis bu utançla yaşayabilecek mi?” ifadelerini kullandı.