Politika

Ekonomik çöküş ve mülakat mağduriyeti: Meclisten çarpıcı açıklamalar

Ekonomik krizin vatandaşı perişan ettiğini ve mülakatların kaldırılması gerektiğini söyleyen Gelecek Partisi ve Saadet Partisi ortak Meclis grubu, oturma düzeni konusunda da Meclis Başkanına rest çekti.

Gelecek Partisi ve Saadet Partisi ortak Meclis grubu, TBMM Genel Kurulunda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Grup adına konuşan İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, Meclis Başkanından oturma düzeni konusunda sözünü tutmasını istedi.

Oturma düzeni konusunda net tavır koyacaklarını belirtti

Şahin, yapıcı muhalefet anlayışıyla Mecliste var olmaya devam edeceklerini belirterek, doğru olana destek vereceklerini, yanlışın karşısında duracaklarını ve çözüm önerileriyle Mecliste var olacaklarını söyledi. Ancak, oturma düzeni, İç Tüzük hakları ve siyasi partiler mevzuatı hakları konusunda hâlâ mağdur olduklarını ifade etti.

Şahin, ortak gruplarının 6 Temmuzda kurulduğunu hatırlatarak, kendilerinden süre istendiğini ancak bu sürenin fazlasıyla tanındığını ve sözün tutulmadığını kaydetti. “Değerli milletvekilleri, meclis açılırken net bir tavır koyacaktık ancak 1 Ekimde yaşanan patlama nedeniyle, üzüntü verici olay nedeniyle birlik bütünlük mesajları içerisinde bu hassasiyeti gösterdik, bu tavrı koymadık.” diyen Şahin, perşembe günü Başkanlık Divanının toplanacağını ve bu konunun net bir şekilde çözülmesini beklediklerini dile getirdi. Aksi takdirde perşembe günü burada oturmayacaklarını ve demokratik teamüller içerisinde net bir tavır koyacaklarını bildirdi.

Terör saldırısını kınadı

Şahin, İçişleri Bakanlığına yönelik alçak bir saldırının gerçekleştiğini belirterek, terörü ve terörün her türlüsünü lanetlediklerini söyledi. Ülke, millet ve İçişleri Bakanlığı ile geçmiş olsun dileklerini paylaştıklarını ifade eden Şahin, siyasi rekabetleri yaşayacaklarını ancak terör konusunda da birlikte dik bir duruş göstereceklerini vurguladı.

Mülakatları kaldırın çağrısı yaptı

Şahin, mülakat konusunun gençlerin önemli bir sorunu olarak karşılarına çıktığını belirterek, iktidar partisindeki arkadaşlara verdikleri sözü tekrar tekrar hatırlattıklarını söyledi. “Sözünüzün ardında durun, mülakatları kaldırın.” diyen Şahin, gençlere seslenerek mülakat konusunu tekrar konuşacaklarını duyurdu.

Ekonomik krizin felaket boyutunda olduğunu söyledi

Şahin, ekonomik krizin toplumun bütün hücrelerine kadar yayıldığını ve büyük bir felaket yaşandığını ifade etti. Türkiye’deki yaşananın bir ekonomik kriz de değil, bir ekonomik çöküş olduğunu savunan Şahin, zamların vatandaşın belini bük tüğünü, seçim öncesi 18,5 lira olan mazotun bugün 40 lirayı geçtiğini, ekmek fiyatının 7,5 lira olduğunu, kira fiyatlarının almış başını gittiğini söyledi.

“Vatandaş perişan, esnaf perişan, çiftçi perişan, emekli perişan; geldiğimiz durumda çarşı pazar yangın yeri.” diyen Şahin, bu durumun yanlış bir para politikasının, hukuk güvenliğinin yok edilmesinin, liyakatli bir sistemin yok edilmesinin ve şeffaf bir kamu yönetimi anlayışından vazgeçilmesinin bir sonucu olduğunu kaydetti.

Şahin, bu güven iklimini yeniden inşa etmek için piyasalardaki Naci Ağbal sendromunun aşılması gerektiğini, hukuka olan güvenin ve liyakati esas alan bir sistemin şart olduğunu hatırlattı.

Emeklilerin durumuna dikkat çekti

Şahin, emeklilerin bu süreçten en çok etkilenen kesim olduğunu belirterek, 7.500 TL maaşla emeklilerin geçinme imkânı olmadığını söyledi. Bunu gittikleri her yerde gördüklerini ifade eden Şahin, iktidar partisindeki arkadaşlara da bunu görmüş olmaları gerektiğini söyledi.

Şahin, kanun teklifi görüşülürken kendilerinin bir önergesinin olduğunu ancak bunun iktidar partisinin oylarıyla reddedildiğini hatırlattı. Şahin, emekliler için yeni bir kanun tekliflerinin olduğunu ve bunun da beklediğini bildirdi.