Ekonomi

Fed’in Şahin Duruşu Dolar Endeksini 107’nin üzerine çıkardı

Dolar endeksi, Fed yetkililerinin şahin yorumları ve güçlü ekonomik verilerle Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Dövizde en çok kaybedenler Rus Rublesi, Avustralya Doları ve Yeni Zelanda Doları oldu. İsviçre frangı ise düşük enflasyon ve SNB’nin gevşek para politikası nedeniyle Mart ayından bu yana en zayıf seviyesini gördü.

Dolar endeksi, Fed yetkililerinin şahin yorumlarının faiz oranlarının uzun bir süre yüksek kalacağı beklentilerini güçlendirmeye devam etmesiyle kazançlarını Kasım ayından bu yana en güçlü seviyesi olan 107’nin üzerine çıkardı ve Hazine getirilerinin yükselişini takip etti.

Fed Yetkilileri Faiz Artırımına İşaret Ediyor

Pazartesi günü, Fed Guvernörü Bowman gelecekteki bir toplantıda federal fon oranının artırılmasını destekleme isteğini açıkladı ve Fed Bank of Cleveland Başkanı Mester, merkez bankasının bu yıl bir kez daha faiz artırması gerekebileceğini kaydetti.

Ayrıca Fed Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Barr, şu anda en acil sorunun faiz oranlarının ne kadar yüksek kalması gerektiği olduğunu vurguladı.

Fed yetkililerinin şahin duruşu, piyasanın 2023 yılında üç faiz artırımını fiyatlamasına neden oldu. Fed’in Eylül toplantısında yayınlanan nokta grafiği ise 2022 sonuna kadar iki faiz artırımını öngörüyordu.

Ekonomik Veriler Dirençli Bir Ekonomiyi İşaret Ediyor

Bu arada, ekonomik veriler dirençli bir ekonominin sinyallerini vermeye devam ediyor; ISM İmalat PMI’ı Eylül ayında fabrika faaliyetlerinde neredeyse bir yılın en küçük daralmasını gösteriyor. ISM İmalat PMI’ı 60,8 ile beklentilerin üzerinde geldi ve Ağustos ayındaki 59,9 seviyesinden artış gösterdi. Üretim, yeni siparişler ve istihdam alt endeksleri de iyileşme kaydetti.

Ekonomik verilerin gücü, ABD Hazine tahvillerinin getirisini de yukarı çekti. 10 yıllık Hazine tahvili getirisi Pazartesi günü %1,54’e kadar yükselerek Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Dövizde En Çok Kaybedenler

Dolar endeksindeki artışa paralel olarak döviz piyasasında da hareketlilik yaşandı. Dövizde en çok kaybedenler Rus Rublesi (%-1,62), Avustralya Doları (%-0,55) ve Yeni Zelanda Doları (%-0,49) oldu.

Rus Rublesi, petrol fiyatlarındaki düşüşün yanı sıra Rusya Merkez Bankası’nın faiz oranını beklentilerin altında 25 baz puan artırarak %7,25’e çıkarmasıyla baskı altında kaldı.

Avustralya Doları ve Yeni Zelanda Doları ise Çin’deki elektrik kesintilerinin ve düşük büyüme verilerinin etkisiyle değer kaybetti. Çin, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın en büyük ticaret ortağı konumunda.

İsviçre Frangı Mart Ayından Bu Yana En Zayıf Seviyesinde

İsviçre ekonomisindeki düşük enflasyonun SNB ve Fed’in para politikası arasındaki farklılığı artırmasıyla, İsviçre frangı Ekim ayında USD başına 0,92’yi geçerek Mart ayından bu yana en zayıf seviyesini gördü.

İsviçre’de manşet enflasyon beklenenden daha az yükselerek dünyadaki en düşük oranlardan biri olan %1,7’ye yükselirken, çekirdek faiz oranı %1,3 ile 18 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Enflasyonun dizginlenmesi, SNB’nin Eylül toplantısında faiz oranını değiştirmemesine neden oldu ve piyasanın küçük bir artış beklentilerine meydan okudu. Yönetim Kurulu, bankanın sıkılaştırmasının halihazırda talebi azalttığını, büyüme ve enflasyonu bastırdığını, bunun da İsviçre GSYH’sinin ikinci çeyrekte durgunluğa yol açtığını belirtti.

Ayrıca enflasyon tahminlerinin gelecek yıl için %2,2’nin altında kalacağı öngörülüyor.

Bunun tersine, FOMC üyeleri uzun süreli şahin politika ihtiyacını sürekli olarak işaretlediler. Ayrıca, ABD ekonomisi pandemi sonrası toparlanmada İsviçre ekonomisinden daha hızlı ilerliyor. Bu durum, dolar/frang paritesinde yukarı yönlü bir baskı oluşturuyor.