Ekonomi

Petrol fiyatlarındaki artışın arkasındaki üç temel faktör: Rusya’nın kazancı, Çin’in kaybı ve diğer oyuncuların seçenekleri

Bu makalede, OPEC+ petrol fiyatlarını artırmaya devam ederken, Rusya, Çin ve diğer petrol piyasası oyuncularının bu stratejiye karşı çıkabilecek nedenlerini analiz ediyoruz. Petrol fiyatlarını etkileyen üç temel faktörü inceleyerek, OPEC'ın karşılaşabileceği zorlukları ve fırsatları ortaya koyuyoruz.

OPEC+ petrol fiyatlarını artırmaya devam ederken, Rusya, Çin ve diğer petrol piyasası oyuncularının bu stratejiye karşı çıkabilecek nedenleri var. Bu makalede, petrol fiyatlarını etkileyen üç temel faktörü inceleyeceğiz.

Rusya’nın petrol fiyatlarındaki artıştan yararlanması

Rusya, OPEC+’nın ‘+’ kısmındaki kilit oyuncu olarak, petrol fiyatlarının yükselmesinden büyük ölçüde faydalanıyor. Rusya’nın resmi mali başa baş petrol fiyatı, 2022 yılında Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından yaklaşık 40 ABD dolarından kişi başına 115 ABD dolarına yükseldi.

Ancak gayri resmi olarak, Rusya’nın mali başa baş petrol fiyatı, Başkan Vladimir Putin’in herhangi bir anda olması gerektiğini düşündüğü kadardır. Rusya, Çin gibi büyük alıcılarla doğrudan anlaşmalar yaparak, Suudi Arabistan ve diğer OPEC+ üyelerinin teklif ettiği petrol fiyatlarının altını çiziyor. Bu nedenle, Rusya için petrol fiyatı ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir.

Çin’in petrol fiyatlarındaki artışa karşı çıkması

Çin, hem Rusya hem de Suudi Arabistan’ın temel jeopolitik müttefiki olarak, petrol fiyatlarındaki artışlara karşı çıkabilecek önemli bir jeopolitik nedeni var. Çin’in net bir petrol, gaz ve petrokimya ithalatçısı olması ve dolayısıyla yüksek fiyatların ekonomisini de olumsuz etkilemesi bunun bir nedenidir.

Çin, Kovid salgını sonrasında toparlanma sürecinde ve enerji fiyatlarında devam eden artışlar buna yardımcı olmayacak. Çin, Rusya’dan ve diğer OPEC+ üyelerinden büyük oranda indirimli petrol alsa da, fiyatların ne kadar daha artırılabileceği konusunda bir sınır vardır.

Ayrıca Çin, Batı ekonomileri üzerindeki etkisi yoluyla dolaylı olarak yüksek enerji fiyatlarından muazzam bir ekonomik olumsuz etki hissedecektir. ABD ve Avrupa Birliği (AB), Çin’in ana ihracat bloğu olmaya devam edecektir.

Diğer petrol piyasası oyuncularının petrol fiyatlarını düşürme seçenekleri

Üçüncü temel faktör ise diğer petrol piyasası oyuncularının petrol fiyatlarını yeniden düşürmek için kendilerine açık seçeneklere sahip olmasıdır. Bunlardan biri, İran’ın günlük 3 milyon varilini (bpd) petrol piyasasına geri getirmeyi amaçlayan ‘Nükleer anlaşmanın’ yeni bir versiyonu aracılığıyla diğer arz artışlarıdır. Bir diğeri ise OPEC dışı üreticilerin üretimini artırmasıdır.

ABD Enerji Bilgi İdaresi’ne (EIA) göre, OPEC dışı üreticilerin üretimi 2023’te günde 2,1 milyon varil, 2024’te ise günde 1,2 milyon varil artırması bekleniyor. ABD ham üretiminin 2024’te günde 13,09 milyon varile çıkması bekleniyor. OPEC dışı diğer önemli artışların Brezilya, Kanada, Guyana ve Norveç’ten gelmesi bekleniyor.

Ayrıca gaza yönelik talebin devam eden yeniden kalibrasyonunun da muhtemelen petrol talebini azaltması ve dolayısıyla fiyatların ileriye dönük olarak düşmesine yardımcı olması muhtemeldir.

Sonuç

OPEC+, petrol fiyatlarını artırmaya devam ederken, bu stratejiye karşı çıkabilecek güçlü nedenleri olan Rusya, Çin ve diğer petrol piyasası oyuncularını hesaba katmalıdır. Petrol fiyatlarını etkileyen üç temel faktör, Rusya’nın petrol fiyatlarındaki artıştan yararlanması, Çin’in petrol fiyatlarındaki artışa karşı çıkması ve diğer petrol piyasası oyuncularının petrol fiyatlarını düşürme seçenekleri olarak özetlenebilir.