Ekonomi

Dolar Endeksi Yükselişini Sürdürüyor: 106,7’ye kadar değer kazandı!

Dolar endeksi Ekim ayının ilk işlem gününde yükselişini sürdürdü. Fed’in faiz politikası ve ABD ekonomisine ilişkin olumlu haberler doların gücünü artırıyor. Dolar endeksi için önemli seviyeler ve gelişmeler neler?

Dolar endeksi, Fed’in yüksek faiz oranlarını uzun bir süre koruyacağı beklentisi ve ABD ekonomisine ilişkin olumlu haberlerin etkisiyle Ekim ayının ilk işlem gününde yükselişini sürdürdü.

Dolar endeksi, Eylül ayındaki %2,5’lik artışın ardından geçen yılın Kasım ayından bu yana görülmemiş bir seviye olan 106,7’ye kadar değer kazandı.

Fed’in Faiz Politikası Doları Destekliyor

Doların gücünü artıran bir diğer faktör de Fed’in faiz politikası oldu. Fed, Eylül ayında faiz oranlarını 25 baz puan artırarak %1,75-2 aralığına yükseltti ve bu yıl içinde bir kez daha faiz artırımı yapabileceğini işaret etti.

Fed Başkanı Jerome Powell, ekonominin güçlü büyümesi ve düşük işsizlik oranı nedeniyle faiz oranlarının “uzun süre” nötr seviyenin üzerinde kalabileceğini söyledi. Bu da doların ve Hazine tahvil getirilerinin cazibesini artırıyor.

ABD Ekonomisine İlişkin Olumlu Haberler

Dolar endeksinin yükselişinde rol oynayan bir diğer unsur da ABD ekonomisine ilişkin olumlu haberler oldu. Hafta sonu hükümetin kapanması önlendi ve Kongre, 2019 mali yılı için geçici bütçe tasarısını onayladı. Ayrıca ISM İmalat PMI’ı tahminleri aşarak 59,8 seviyesine yükseldi ve fabrika faaliyetlerinde neredeyse bir yıl içindeki en küçük daralmaya işaret etti. Bu veriler, ABD ekonomisinin güçlü büyüme ivmesini koruduğunu gösteriyor.

Dolar Endeksi İçin Önemli Seviyeler

Dolar endeksi için önemli seviyeler şöyle:

Direnç: 107,00 (psikolojik seviye), 107,54 (küresel makro modelleri ve analistlerin beklentilerine göre bu çeyreğin sonunda ulaşılması beklenen seviye), 108,00 (psikolojik seviye)

Destek: 106,00 (psikolojik seviye), 105,50 (Eylül ayının en düşük seviyesi), 105,00 (psikolojik seviye)

Dolar endeksi için önümüzdeki hafta dikkat edilmesi gereken önemli gelişmeler şunlar:

Fed yetkililerinin konuşmaları: Fed’in yaklaşmakta olan eylemlerine ilişkin ek bilgiler edinmek için traderlar bu hafta çeşitli Fed yetkililerinin yorumlarını yakından takip edecek. Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, New York Fed Başkanı John Williams ve Chicago Fed Başkanı Charles Evans gibi isimler konuşacak.

Maaş bordrosu raporu: Cuma günü yayınlanması planlanan maaş bordrosu raporu da işgücü piyasasının gücüne ilişkin bir güncelleme sunacak. Analistler, Eylül ayında istihdamın 185 bin arttığını ve işsizlik oranının %3,8’den %3,7’ye gerilediğini tahmin ediyor.