Dünya

Zimbabve’de Altın Madeni Çökmesi: 13 Kişinin Öldüğü Tahmin Ediliyor

Zimbabve’de kullanılmayan bir altın madenindeki kuyu çökmesi sonucu 13 kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Başkan Yardımcısı Chiwenga, ölenler için devlet destekli cenaze törenleri düzenleneceğini söyledi. Aynı gün ülkenin doğusunda meydana gelen bir uçak kazasında da altı kişi hayatını kaybetti.

Zimbabve’de, kullanılmayan bir altın madenindeki kuyu çökmesi sonucu 13 kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Devlet medyasına göre, Başkan Yardımcısı Constantino Chiwenga, Cuma günü meydana gelen maden felaketinde 34 madenciden 21’inin kurtarıldığını, ancak geriye kalanların hayatta kalma şansının çok düşük olduğunu söyledi.

Çöküş, ülkenin batısındaki altın zengini Chegutu kasabasında, Almanlara ait olan ve uygun şekilde kapatılmayan bir madende meydana geldi. Bu durum, resmi olmayan madencilerin kalan madenleri aramak için içeri girmelerine olanak sağladı.

Zimbabve, altın, kömür ve elmas gibi değerli mineraller bakımından zengin bir ülke. Ancak, yüksek işsizlik ve ekonomik kriz nedeniyle, birçok insan terk edilmiş madenlerde veya milli parklarda kaçak olarak madencilik yapmaya çalışıyor. Bu da sık sık maden çökmesi gibi kazalara yol açıyor.

Başkan Yardımcısı Chiwenga, iktidardaki ZANU-PF partisinin toplantısında yaptığı konuşmada, ölenler için devlet destekli cenaze törenleri düzenleneceğini söyledi. Başkan Emmerson Mnangagwa ise ölenler için bir dakikalık saygı duruşu çağrısında bulundu.

Bu arada, aynı gün ülkenin doğusunda meydana gelen bir uçak kazasında da altı kişi hayatını kaybetti. Kazada Hintli iş adamı Harpal Randhawa ve oğlu da bulunuyordu. Randhawa’nın RioZim adlı bir madencilik şirketi vardı. Uçak, elmas madeni yakınında düştü.

Zimbabve’nin madencilik sektörü, yolsuzluk ve kötü yönetim iddialarıyla karşı karşıya. Hükümet ise ülkeye uygulanan yaptırımların ekonomiyi olumsuz etkilediğini savunuyor.