Genel

Engelli ve Otizmli Oğluna Bakan Babanın Feryadı: Bu Parayla Nasıl Yaşayalım?

Engelli ve otizmli oğluna bakan İrfan Şensoy, devletten aldığı 1854 liralık engelli yardımının ve 5098 liralık bakım parasının hayatlarını idame ettirmeye yetmediğini söylüyor. Engellilerin aylıklarının en az bir asgari ücret kadar verilmesini talep ediyor.

Engelli ve otizmli oğluna bakan İrfan Şensoy, devletten aldığı 1854 liralık engelli yardımının ve 5098 liralık bakım parasının hayatlarını idame ettirmeye yetmediğini söylüyor. Engellilerin aylıklarının en az bir asgari ücret kadar verilmesini talep ediyor.

Engelli Yardımıyla 10 Gün, Bakım Parasıyla 5-6 Gün Yaşayabiliyorlar

41 yaşındaki İrfan Şensoy, kalça çıkığı ile birlikte diyabet ve kalp rahatsızlığından da muzdarip. Bu şartlarda çalışması zaten zor, tek başına baktığı 9 yaşındaki otizmli oğluyla ise imkansız. Temizliğini yapamadığı zaman okul arıyor diyor ki “Gel oğlunu temizle” diye. Sabit bir yere gidip çalışma şansı yok.

Şensoy, devletten aldığı 1854 liralık engelli yardımının ve 5098 liralık bakım parasının hayatlarını idame ettirmeye yetmediğini söylüyor. “Bu engelli paralarıyla biz ancak 10 gün yaşayabiliriz, bakım parasıyla 5-6 gün yaşayabiliriz” diyor. Küçücük evde, engelli yardımıyla yaşam mücadelesi veriyor.

Ayağındaki engelli ayakkabısının fiyatı bile 2500 lira. Bununla ancak ayakta durabiliyor ama onu da devlet ne yazık ki karşılamıyor. “Bunu giymezsen ne olur?” diye soruyoruz. “En yakın arkadaşım” diyor ayakkabısına. “En azından ağrılarım azaldı” diye ekliyor.

Engelliler Aylıklarının Yükseltilmesine Rahat Bir Nefes Alabilmeyi İstiyor

Şensoy, oğlunun geleceği için de endişeli. “Okutacak kendi yaşamını mı idame ettirebilecek ki?” diye soruyor. Bir engellinin normal bir vatandaştan daha fazla giderleri var ve kendi ihtiyaçlarına ne de otizmli oğlunun masraflarına yetişebiliyor.

Engelliler Derneği Başkanı Ahmet Yıldız da engellilerin aylıklarının yükseltilmesine rahat bir nefes alabilmeyi istediklerini belirtiyor. “Engelliyi bir başkasının sadakasına muhtaç etmeyecek şekilde sosyal yardım adı altında verilen bu rakamın en az bir asgari ücret kadar verilmesini talep ediyoruz” diyor.

Yıldız, engellilerin şu anda Türkiye’de ülkemizde Cumhuriyetimizin Atatürk’ümüzün kurduğu cumhuriyette açık cezaevinde yaşadıklarını ifade ediyor. “Hep bazılarına bakıyoruz, bakalım bu hafta bugün bize ne sadaka verecekler” diyor. Fiyat istikrarını sağlayacak, insanların işe katılımını çalışmasını sağlayacak, bunların öngörülebilir ve sürekli olmasını sağlayacak politikalar beklediklerini söylüyor. “Gerisine karışma, kim nasıl evlensin, hangi telefonu alacaksa alsın” diye ekliyor.

Engellilerin sesini duyurmak için mücadele eden Şensoy ve Yıldız, engellilerin hak ettikleri yaşam koşullarına kavuşmaları için yetkililerden duyarlılık bekliyor.