Genel

Sonbahar Yağmurları Başlıyor: İstanbul’da Gece Yarısı Şimşekli Gökgürültülü Bir Hava Bekleniyor

Türkiye’nin batı bölgelerinde sonbahar yağmurları etkisini göstermeye başladı. Çanakkale ve Balıkesir çevresinde sağanak yağış hakim. Bursa’da ise kuvvetli bir rüzgarın taşıdığı yağmur bulutları Türkiye geneline doğru ilerliyor. Meteoroloji uzmanı Hüseyin Öztel, Türkiye’nin hava durumunu değerlendirdi.

İstanbul’da Gece Yarısı Şimşekli Gökgürültülü Bir Hava Olabilir

Öztel, İstanbul için bugün gün içerisinde yağmur beklenmediğini, ancak gece yarısı şimşekli gök gürültülü ve yağmurlu bir havanın olabileceğini söyledi. Yağmur miktarının su baskınlarına yol açmayacak seviyede olacağını, ancak yeryüzündeki etkisinin görülebileceğini belirtti.

Öztel, “İstanbul için çok kuvvetli bir yağış değil gerçekten. Ama bu da başlangıç tabii. Yunanistan için başlangıç değil. Yunanistan 2-3 hafta önce başladı. Biz de komşusu olarak bu hava olaylarının bir kısmından etkileniyoruz. Gelecek hafta da böyle bir yağmurlu dönemi var. Salı çarşamba gelecek ve diğer haftanın Çarşamba gününe doğru onları takip edip paylaşacağız. Şimdilik bu gece yarısı Marmara’daki bu şimşekli havaya kendimizi hazırlayalım. Gök gürleyebilir, fırtına rüzgar çıkabilir” dedi.

Yağmurun Barajlara Etkisi Ne Olacak?

Öztel, İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajlarda su seviyesinin düşük olduğunu, ancak bu yağmurların barajlara çok büyük bir katkı sağlamayacağını ifade etti.

Öztel, “İstanbul’un Avrupa yakasında mevcut suyu kullanıyoruz, barajlar boş kalmaya devam ediyor. Bakalım bugece başlayacak olan yağışların bir katkısı olacak mı? Ama işte o milimetreleri kabaca hesap edersek İstanbul’un 1 günlük, 2 günlük suyu geliyor diyebiliriz.” dedi.

Türkiye Genelinde Hava Durumu Nasıl Olacak?

Öztel, Türkiye genelinde bugün ve yarın sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini, ancak yağmurlu havaya göre önlem alınması gerektiğini söyledi.

Öztel, “Ege’nin iç kesimlerinde, Marmara’da ve Trakya çevresinde biraz kuvvetli yağacak. Ama bu işte 10-15 mm civarındaki bir yağış olduğu için çok büyük bir uyarı gerektiren bir durum değil. Sadece günlük yaşamı sosyal hayatı daha rüzgarlı ve yağmurlu havaya göre batı bölgelerde kaldığı için sel uyarısı yapmaya gerek yok. Cuma-Cumartesi batıdan bu yağış ayrılacak. Ama bu sefer Doğu Anadolu’da ve Doğu Karadeniz’de yağmur alabileceğiz. Bizim bu daha ilk sonbahara başlangıcımız. Hemen barajların dolmasını beklemeyelim. Bu yağmurlarda daha çok öncül. Gelecek hafta ile birlikte daha sulak bir döneme de girebiliriz” dedi.