Ekonomi

Dolar, Çarşamba günü Kasım sonundan bu yana en yüksek seviyesine yükseldi

Dolar, yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını daha uzun bir süre yüksek tutacağı beklentisiyle yükselişini sürdürüyor. Dolar, Çarşamba günü Kasım sonundan bu yana en yüksek seviyesi olan 106,5’e yaklaştı. Aynı zamanda artan petrol fiyatları, enflasyon oranının yeniden yükselebileceği endişelerini artırdı.

Fed’in Şahin Duruşu Dolar’ı Güçlendiriyor

Geçtiğimiz hafta Fed, federal fon faiz oranını %0,25-%0,5 aralığında sabit tuttu ancak şahin bir duruş sergiledi. Fed, bir faiz artırımının daha gerekli olabileceğinin sinyalini verdi. Fed Başkanı Janet Yellen, ekonomik büyümenin güçlü olduğunu ve işsizlik oranının düştüğünü söyledi. Ayrıca enflasyonun orta vadede %2 hedefine yaklaşacağını belirtti.

Birkaç Fed yetkilisinin daha sonraki yorumları da merkez bankasının faiz oranlarını daha da artırması gerekeceği fikrini güçlendirdi. Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, faiz artırımının “yakın” olduğunu söyledi. New York Fed Başkanı William Dudley ise faiz artırımının “nisan ayında masada” olduğunu ifade etti.

Diğer Merkez Bankaları Faiz Artırmaktan Uzak

Dolar’ın yükselişinde diğer önemli bir faktör de diğer merkez bankalarının faiz artırma ihtimalinin düşük olması. Hem Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) hem de İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE), kendi ekonomilerindeki artan ekonomik zayıflık işaretleri nedeniyle faiz artırımlarıyla işinin bittiğine inanılıyor.

ECB, Mart ayında parasal genişlemeyi artırarak aylık varlık alım programını 60 milyar eurodan 80 milyar euroya çıkardı. ECB Başkanı Mario Draghi, faiz oranlarının daha da düşebileceğini söyledi. BoE ise faiz oranını %0,5’te tuttu ve enflasyonun düşük kalacağını öngördü.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) da aşırı gevşek para politikasını bu ay da sürdürdü. BoJ, negatif faiz oranını değiştirmeyerek % -0,1’de bıraktı. BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda, ekonomik görünümün belirsiz olduğunu ve enflasyonun hedefe ulaşmasının zaman alacağını söyledi.

Dolar’ın Geleceği Ne Olacak?

Küresel makro modelleri ve analistlerin beklentilerine göre ABD Doları’nın bu çeyreğin sonunda 106,97 seviyesinde işlem görmesi bekleniyor. İleriye baktığımızda 12 ay sonra 111,20 seviyesinde işlem göreceğini tahmin ediyoruz.

Dolar’ın güçlenmesinin arkasındaki temel faktörlerin devam edeceği varsayımına dayanan bu tahminler, piyasa koşullarına ve politika değişikliklerine bağlı olarak değişebilir.