Ekonomi

Mehmet Şimşek ABD’de Sıcak Para Arayışında

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmek üzere ABD’ye gitti. Görüşmenin ana gündem maddelerinden biri Türkiye’nin ekonomik durumu ve sıcak para ihtiyacı oldu.

Ekonomist Atilla Yeşilada, ABD ziyaretinin sonuçlarını ve Türkiye ekonomisinin geleceğini değerlendirdi. Yeşilada, Mehmet Şimşek’in önümüzdeki 6 ayda en az 20 milyar dolar sıcak para bulması gerektiğini söyledi. Bu rakamın çok zorlu olduğunu belirten Yeşilada, “Eğer ciddi bir finansal kriz ve hatta jeopolitik kriz olmazsa, ki bunları beklemiyorum, bence 20 milyar dolar bulamaz ancak bir miktarını bulur” dedi.

Yeşilada, FED’in faizi indirmeyeceği düşüncesinde olduğunu da ifade etti. FED’in bugün açıklayacağı faiz kararı, piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. FED’in faiz artırımına gitmesi halinde Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin sıcak para çıkışı yaşaması bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) de yarın faiz kararını duyuracak. TCMB’nin faizleri artırması halinde borsada çok ciddi bir çalkantı yaşanacağını öngören Yeşilada, “Eğer TCMB yüksek dozda faiz artırımı yaparsa, bence borsada çok ciddi bir çalkantı yaşarız” dedi.

Altın Güvenli Liman Olarak Öne Çıkıyor

Yeşilada, altın fiyatlarının da parasal sıkılaştırma süreci ve küresel ekonomik gelişmelerden etkilendiğini söyledi. Altının uzun vadeli tahvil faizlerinin yükselmesi nedeniyle örselendiğini ancak geçmişteki sert kayıpları yaşamadığını belirten Yeşilada, altının önümüzdeki günlerde daha çok kıymet kazanacağını düşündüğünü dile getirdi.

Yeşilada, altına kıymet verilmesinin üç nedenini şöyle sıraladı:

  • Parasal sıkılaştırmanın sonuna geldik. Artık marjinal olarak bu altında fiyatlandı.
  • Dünya büyümesi yavaşlarken dolar endeksi yükseliyor. Ciddi borç sorunu var. Bu pek çok ülkede temerrüt krizlerine neden olabilir. Böyle durumlarda altın güvenli liman olarak destek görür.
  • Siyasi gerginlik artacak. Ukrayna savaşı, ABD-Çin gerginliği gibi faktörler ekonomik blokların birbirinden kopmasına neden oluyor.

Yeşilada, altın almak isteyenlere Nadir Gold’u tavsiye etti. Nadir Gold’un online satış hizmeti veren ve Türkiye’nin her yerine değerli maden gönderimi yapan bir web sitesi olduğunu söyleyen Yeşilada, “Nadir Gold sizi kuyumcuya gitmekten kurtarıyor. Güvenilir, uluslararası sertifikaya sahip, 1 gramdan 1000 grama kadar altın, 50 gramdan 15 kiloya kadar gümüş siparişi verebiliyorsunuz. Üstelik gönderimler sigortalı kargo ya da zırhlı araçlarla yapılıyor. Kaybolma ya da çalınma gibi durumlarda paranızı iade ediyor ya da yeni ürün gönderiyorlar” dedi.